Brussel vaak geplaagd door rellen

BRUSSEL -

Brussel wordt al jarenlang regelmatig opgeschrikt door rellen, vaak met jongeren van allochtone afkomst. Vooral in Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek kunnen de gemoederen snel oplopen. Een overzicht van de recente opstoten.

Op 27 maart 1992 breken rond het Alfons Lemmensplein zware rellen uit. In de uren die volgen, breidt het geweld zich uit over Anderlecht, Sint-Gillis en Molenbeek. Op 9 april van dat jaar wordt op datzelfde plein een brand aangestoken. De politie vond vijf molotovcocktails. De onlusten houden enkele dagen aan. In mei worden ook de Brusselse gemeenten Vorst, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node geplaagd door onrusten en rellen.
 
Op de kermis van de Anderlechtse wijk Het Rad wordt een jonge Belg neergestoken. Enkele dagen is de wijk het decor van straatgevechten. Er wordt gevochten met honkbalbats, hockeysticks en messen.
 
Het gerucht van de dood van een jonge Turk maakt in april 2005 van Molenbeek een slagveld. Een cameraman van TéleBruxelles raakt gewond. De jonge Turk blijkt achteraf alleen gewond te zijn. Een jaar later wordt een Joegoslaaf doodgeschoten in Molenbeek. De gevreesde rellen blijven uit.
 
Nadat op 7 november 1997 de drugsdealer Saïd Charki door de politie doodgeschoten is, breken op het Baraplein rellen uit. Ze houden enkele dagen aan. De materiële schade in de wijk is groot.
 
In maart 2003 wordt in Kuregem een bom gevonden. Onder meer vanwege de crisis in Irak wordt gevreesd voor rellen. Het blijft een tijdje gespannen, maar het blijft rustig. 
 
Op 18 maart 2008 gooien jongeren een molotovcocktail naar bus 46 in Kuregem. Niemand raakt gewond. De politie spreekt van een wraakactie na controles op zwartrijden in het metrostation Sint-Guido, enkele dagen voordien.Twee dagen later vernielen onbekende stenengooiers de zijruit van bus 75 in de Bizetwijk en belaagt een man de stuurcabine van de buschauffeur op lijn 46 met een ijzeren staaf na een dispuut. De politie arresteert de dader.
 
In het centrum van Anderlecht gaan migrantenjongeren en hooligans op 23 mei 2008 met elkaar in de clinch, na een week van spanningen. 
 
Na een grote betoging in Brussel tegen het geweld in de Gazastrook op 10 januari 2009 komt het aan het Noordstation tot spanningen tussen de politie en allochtone jongeren. Die richten een ravage aan in de Albert II-laan, waarbij de ruiten van auto's, bushokjes en kantoorgebouwen sneuvelen. . De politie bracht een waterkanon ter plaatse en boven de wijk cirkelde een politiehelikopter. Een hondertal personen wordt gerechtelijk of administratief aangehouden.
 
 
29 augustus 2009: voor de tweede dag op rij breken in Molenbeek rellen uit tussen jongeren en de politie. Een honderdtal jongeren klautert over de omheining van een flatgebouw in de Ribaucourtstraat, vernielt er deels de inkomhal en steekt de auto's van enkele bewoners in brand. Twee buurtbewoners en een politieman raakten daarbij licht gewond.
 
Intussen stelt de politie in Kuregem een nieuwe rage vast: jongeren knippen de elektriciteitsdraden van de straatverlichting door.
 
Op 4 september 2009 vuurt een man in Kuregem met een kalasjnikov-machinegeweer op de politie. Het incident gebeurde toen een politiepatrouille de bestuurder van een wagen wou controleren. 
 
7 september 2009: voor de tweede opeenvolgende nacht heeft de politie van de zone Brussel Zuid vuurwapens op straat gevonden, in de buurt van het Albert I-plein in Anderlecht. Zondagnacht ging het om een kalasjnikov, die na rellen met jongeren moest achtergelaten worden, maandagnacht ging het opnieuw om een kalasjnikov, naast een riot-gun, een revolver en een achttal molotovcocktails. De vondsten werden telkens voorafgegaan door een schietpartij. 
 
Nadat de politie op 17 september 2009 een minderjarige arresteerde, komt het aan het politiecommissariaat in het centrum van Molenbeek tot spanningen. Bij de rellen raken negen politieagenten gewond. Tien politiewagens raakten beschadigd. Ook rond de Ribaucourtstraat komt het opnieuw tot onlusten. 
Corrigeer

MEER NIEUWS