'Johannes-Paulus II was sportiefste paus'

'Johannes-Paulus II was sportiefste paus'

Johannes Paulus op de latten in het Noord-Italiaanse Pinzolo, in 1984. Foto: ap

BRUSSEL - Paus Johannes-Paulus II is de meest atletische paus uit de geschiedenis. Dat heeft KerkNet maandag gemeld op gezag van Vaticaanse media.

Johannes-Paulus II (1920-2005) stond op de skilatten, voetbalde, zwom en wandelde. Hij was de eerste paus die de top van de Monte Rosa, de hoogste berg in Zwitserland, langs de oostkant bereikte. Hij beklom tevens de Matterhorn en in juli 1980 werd een pad op de Mont Blanc naar hem genoemd. 

Goeie tweede is paus Pius XII. Ook hij was gepassioneerd door sport, aldus Roberto Calvigioni, medewerker van Radio Vaticaan. Pius XII liet het Sint-Pietersplein op 9 oktober 1955 zelfs ombouwen tot basketbalveld voor een historische wedstrijd. 

Calvigioni vertelde de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano dat hij de laatste hand legt aan een boek over het Vaticaan en sport. 'Het Vaticaan was eeuwenlang gastheer voor sportwedstrijden en tientallen topatleten waren er te gast.' Omdat slechts weinigen die sportieve kant van het Vaticaan kennen en omdat veel van die herinneringen tot op heden slechts mondeling overgeleverd werden, besloot de radioman zijn onderzoek te publiceren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees