De Villepin haalt uit naar Sarkozy

De Villepin haalt uit naar Sarkozy

Sarkozy (l.) en De Villepin in 2006 Foto: pn

PARIJS - Bij de opening van het Clearstream-proces in Parijs heeft de hoofdbeklaagde, de voormalige Franse premier Dominique de Villepin, maandag uitgehaald naar de 'verbetenheid' van president Nicolas Sarkozy jegens hem.

'Ik ben hier omdat één man dat wilde. Ik ben hier door de verbetenheid van één man, Nicolas Sarkozy, die ook president is van de Franse republiek. Ik zal hier als een vrij man buitengaan en mijn naam bij het Franse volk gezuiverd (zien)', zei de Villepin (59) bij zijn aankomst in het justitiepaleis.

'Sommigen wilden geloven dat er in ons land geen politieke processen meer zijn. Ik wil het ook geloven. Niettemin zijn we nu in 2009 en zijn we nu in Frankrijk', aldus nog De Villepin.

De ex-premier wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest in een machinatie om Sarkozy zwart te maken. De ex-premier is er nooit mee gestopt de verbetenheid van Sarkozy tegen zijn persoon aan de kaak te stellen, net als de druk die het Elysée op de procedure zou hebben uitgeoefend.

Onontvankelijk

De Villepin, die zijn onschuld ook steeds heeft volgehouden, zal de onontvankelijkheid pleiten van de klacht die door Sarkozy is ingediend als één van de veertig burgerlijke partijen in het dossier. Onder hen zijn er ook de vroegere Franse minister van Financiën en huidig voorzitter van het Internationaal Muntfonds Dominique Strauss-Kahn, minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux en twee van zijn voorgangers, alsmede de vroegere minister van Financiën Alain Madelin.

Fregatten

Hun namen stonden op een lijst van zowat 200 die smeergeld zouden hebben ontvangen dat op een geheime rekening van het Luxemburgse Clearstream zou zijn gestort. Dat smeergeld zou afkomstig zijn geweest uit de verkoop in 1991 van zes Franse fregatten aan Taiwan.

Een vijf jaar durend onderzoek toonde echter aan dat de lijst gefabriceerd was en dat de genoemde politici geen buitenlandse rekeningen hadden waarop het smeergeld zou zijn gestort.

Hacker

Een van de medebeklaagden is Jean-Louis Gergorin, een vroegere topman van de Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS. Hij wordt ervan beschuldigd in 2004 de vervalste lijst naar een rechter te hebben gelekt. Ook staat computerdeskundige en notoir hacker Imad Lahoud terecht. Hij heeft toegegeven de lijst in elkaar te hebben gedraaid.

De Villepin riskeert vijf jaar cel en een boete van 45.000 euro. Het proces duurt tot 23 oktober.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees