Nieuwe aardbevingen zaaien paniek op eilanden in Stille Oceaan

WELLINGTON -

De eilanden in de Stille Oceaan zijn opnieuw opgeschrikt door  aardbevingen en een daaropvolgend tsunami-alarm. De bewoners zijn in paniek naar hoger gelegen gebieden gevlucht. De waarschuwing is intussen weer ingetrokken.

Een week nadat een tsunami op de Samoa-eilanden en op Tonga 183 levens eisten, hebben nieuwe aardbevingen opnieuw voor grote onrust gezorgd op de eilanden in de Stille Oceaan. 

Een eerste aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter werd gevolgd door zware naschokken van 7.7 en 7.3. Het epicentrum lag 294 ten noordwesten van de eilandstaat Vanuatu. 11 landen, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië, kregen een tsunami-waarschuwing. Het alarm zorgde met name op de kleine eilandstaten voor grote paniek. Het verkeer in de kustgebieden liep vast en mensen renden de heuvels in. 

Het tsunamicentrum in Hawaï trok het alarm weer in toen duidelijk werd dat de aardbevingen slechts kleine golven hadden veroorzaakt. Later op de avond volgde nog een schok met magnitude 7, maar daarvoor werd geen tsunami-alarm rondgestuurd.

Er zijn geen berichten van slachtoffers of schade.

Verontrustend

Vorige week werd ook Indonesië getroffen door een aardbeving. Een schok van 7.6 op de schaal van Richter maakte minstens 704 dodelijke slachtoffers; 295 mensen zijn nog vermist.

In theorie hebben de aardbevingen in Indonesië en de Stille Oceaan geen rechtstreeks verband, zegt onderzoeker Mike Sandiford van de Universiteit van Melbourne, Australië. De schokken in de Stille Oceaan worden veroorzaakt door de wrijving tussen de Australische en de Pacifische plaat; die in Indonesië door een onregelmatigheid tussen de Australische en de Sunda-plaat van Zuid-Oost Azië. 

'De aardbevingen in Samoa en Vanuatu enerzijds en in Sumatra anderzijds liggen te ver uit elkaar om aan iets anders te denken dan toeval. Maar toch is het alarmerend dat ze zo kort op elkaar plaatsvonden,' merkt Standiford op. 'We zullen ons de vraag moeten stellen of er toch geen verband is.'


 

Corrigeer

NIEUWS