Heiligverklaring in basiliek uit schrik voor regen

Heiligverklaring in basiliek uit schrik voor regen

Foto: ap

Vele duizenden bedevaarders staan teleurgesteld op het Sint-Pietersplein: omdat er gevreesd wordt voor regen vindt de heiligverklaring van onder meer pater Damiaan in de basiliek plaats in plaats van buiten. Momenteel schijnt nochtans de zon.

Rond 8u30 vanochtend kregen bedevaarders, prominenten en journalisten te horen dat de ceremonie zou doorgaan in de basiliek. Op dat moment was het nochtans niet meer aan het regenen en scheen zelfs de zon. Toch werd de hele verhuis onherroepelijk in gang gestoken.

Omdat er lang niet genoeg plaats is in de basiliek, zullen nu duizenden mensen de heiligverklaring moeten volgen op een van de grote schermen die inmiddels op het Sint-Pitersplein zijn opgesteld. 

Haarlok

Het Belgische vorstenpaar, premier Van Rompuy en alle CD&V- en cdH-excellenties uit de federale regering hebben wel een zitje gekregen in de basiliek. Zij zien straks hoe kardinaal José Saraiva Martins, prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen, een korte biografie zal geven van de vijf kandidaat-heiligen. Hij zal daarbij vragen om de namen van de zaligen in te schrijven op de lijst van de heiligen. 

Daarna wordt de 'litanie van alle heiligen' (Litaniae Sanctorum) gezongen en nadien spreekt de paus de officiële heiligverklaringsformule uit. 

De paus krijgt ook een reliek van elk van de vijf nieuwe heiligen. In het geval van Damiaan krijgt paus Benedictus een haarlok van Damiaan. Die haarlok werd opgedoken uit het archief van de paters Picpussen, de congregatie waartoe Pater Damiaan behoorde. De paus zelf zal een ander reliek van Pater Damiaan, meer bepaald een voetwortelbeentje overhandigen aan bisschop Larry Silva van Honolulu. Die neemt het reliek mee naar de kathedraal van Honolulu.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees