Partijbestuur SP.A blijft achter Gennez staan

Het partijbureau van de SP.A heeft zich achter voorzitster Caroline Gennez geschaard. Enkel Hans Bonte gaf aan dat Gennez volgens hem moet vertrekken. Een werkgroep moet de eenheid binnen de partij herstellen.

Dat is bekendgemaakt na afloop van de bijeenkomst van de partijtop. De discussie ging ondermeer over de manier waarop oud-minister Frank Vandenbroucke aan de kant is geschoven. De vorige week gelekte e-mails hierover tussen Gennez en Barteld Schutyser hierover zetten kwaad bloed.

Kamerlid Hans Bonte gaf al voor de zitting aan dat Gennez wat hem betreft 'zelf haar conclusies moest nemen. Daarmee wees hij op ontslag nemen. Hij schaarde zich als enige aan de kant van  SP.A-Rood, de beweging van Erik De Bruijn.

Maya Detiège noemde de uitspraken van Bonte meteen 'lomp' en 'dom', en Renaat Landuyt wees erop 'dat kameraden niet altijd vrienden zijn'. De Gentse burgemeester Daniël Termont gaf aan dat als 'een individu (Schutyser nvdr.) oerdom advies geeft, de voorzitter daarom nog niet weg moet.' 

Gennez heeft zich op de zitting wel geëxcuseerd voor de toon van de e-mails tussen haar en Schutyser.

Overigens was Frank Vandenbroucke zelf ook aanwezig op vergadering. Hij onthield zich vooraf wel van commentaar. 'Ik heb gisteren een verklaring afgelegd en wil daar vandaag niets aan toevoegen. We moeten nu intern de discussie voeren', zei Vandenbroucke.

Op het ideologisch congres van volgend weekend moet een speciale werkgroep proberen alle leden weer op één spoor te krijgen. Wie dat wil, moet aan die werkgroep zijn grieven kunnen voorleggen.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees