Groen licht voor overname Electrabel-centrales door E.ON

BRUSSEL - Het Duitse energiebedrijf E.ON mag van Electrabel twee centrales en een aantal trekkingsrechten op stroomproductie in België en Nederland overnemen. Dat heeft de Europese Commissie beslist.

Met de overname van centrales in Vilvoorde en Langerlo krijgt E.ON een voet op de Belgische markt, naast GdF Suez en SPE-Centrica. Volgens de Commissie zal de transactie echter geen concurrentiebezwaren opleveren 'omdat de huidige, bescheiden positie van E.ON op de Belgische en Nederlandse markt slechts met een gering aandeel zal toenemen'.      

De overname van de centrales en de trekkingsrechten door E.ON kadert in een ruimere overeenkomst tussen de Duitsers en Electrabel. De Belgische dochter van GdF Suez neemt op haar beurt een aantal productiesites en trekkingsrechten op stroomcapaciteit in Duitsland over. E.ON moest van de Commissie immers activa van de hand doen om concurrentieproblemen op de Duitse markt weg te nemen.      

De Duits-Belgische ruiloperatie ten belope van ongeveer 1.700 MW vloeit voort uit de zogenaamde Pax Electrica II-afspraken die de Belgische regering drie jaar geleden maakte met GdF Suez. Die moeten de concurrentie op de Belgische markt bevorderen. Het onderzoek naar de overname van de Duitse activa door Electrabel heeft de Commissie nog niet afgerond. Ze zal naar verwachting tegen 16 oktober een beslissing vellen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees