Senaat keurt de 'bijzonder machten voor regering bij grieppandemie' goed

De Senaat heeft vrijdagmiddag het wetsontwerp goedgekeurd dat de regering bijzondere machten geeft in het geval van een pandemie van de Mexicaanse griep.

Het wetsontwerp moet de regering in staat stellen om indien nodig snel op te treden. Dat gebeurde bij 34 stemmen (meerderheid) voor en 12 onthoudingen van de Groenen, Vlaams Belang en Geert Lambert (SLP).

Uitzonderingswet

Om voorbereid te zijn op een mogelijke pandemie van de Mexicaanse griep bereidde de regering een soort uitzonderingswet voor die haar bijzondere machten geeft om indien nodig snel op te treden zonder de omslachtige parlementaire weg te moeten volgen. Het ontwerp geeft de uitvoerende macht daarom de mogelijkheid om een KB te nemen dat de regering bijzondere machten geeft. 

Met de bijzondere machten kan de regering indien nodig bijvoorbeeld bepaalde beroepsgroepen opvorderen die niet tot de gezondheidssector behoren om inentingen te geven, geneesmiddelen laten verspreiden door het leger, beperkingen voor het geven van bloed opheffen, enzovoort. 

Beperkt in tijd

De bijzondere machten zijn wel beperkt in tijd en gelden enkel in uitzonderlijke omstandigheden. Ze moeten ten laatste één jaar na datum ook worden bekrachtigd door een wet. 

Het ontwerp bepaalt nog dat de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep niet verplicht is. 

Na de stemming hekelde Ecolo-fractieleider José Daras dat de meerderheid voor dergelijk belangrijk ontwerp er zelfs niet in slaagde in aantal te zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees