Roemenen opnieuw naar de stembus

Roemenen opnieuw naar de stembus

Traian Basescu Foto: photo news

BOEKAREST -

De Roemenen moeten op 6 december opnieuw naar de stembus, voor een tweede ronde in de presidentsverkiezingen. Huidig president Traian Basescu haalde zondag onvoldoende stemmen en moet nu in een tweede ronde de handschoen opnemen tegen zijn linkse uitdager, oud-minister van buitenlandse zaken Mircea Geoana.

Toen 74 procent van de stemmen was geteld stond Basescu op 32,8 procent en Geoana op 29,8 procent. Oppositieleider Crin Antonescu stond met 20,3 procent van de stemmen op de derde plaats. Aan de verkiezingen namen twaalf kandidaten deel.

Fraude

Het lijkt erop dat bij de verkiezingen is gefraudeerd: bij 3.500 speciale stembureaus voor kiezers die niet in hun eigen woonplaats konden stemmen werden veel meer stemmen uitgebracht dan werd verwacht. Volgens getuigen brachten busladingen kiezers die elders al hadden gestemd nogmaals hun stem uit bij deze bureaus.

In Giurgiu in het zuiden werden twee mensen gearresteerd die geprobeerd zouden hebben stemmen te kopen en uit het hele land kwamen berichten over het omkopen van kiezers met bijvoorbeeld suiker, olie, dekens of bloemen.

Economische crisis

De winnaar van de verkiezingen wacht een belangrijke taak: de Roemeense regering kwam twee maanden geleden door ruzie tussen de twee coalitiepartijen ten val en omdat er nog altijd geen nieuwe regering is, heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening van 1,5 miljard euro aan het land opgeschort.

Roemenië verkeert in een diepe economische crisis en de lening was bedoeld om de
ambtenarensalarissen en de pensioenen te kunnen uitbetalen.

Basescu wil dat de centrumrechtse Democratisch-Liberale Partij gaat regeren en Geoana, de leider van de sociaal-democraten, is voorstander van een brede coalitieregering.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees