Prins Alexander van België overleden

Prins Alexander van België overleden

Foto: mark renders

Prins Alexander van België is zondagmiddag op 67-jarige leeftijd overleden aan een acute longembolie. Dat meldde de website van de RTBF en is bevestigd door het koninklijk paleis. Prins Alexander was de halfbroer van koning Albert II.

"De koning en de koningin en de leden van de koninklijke familie delen met droefheid het overlijden mee van prins Alexander van België deze namiddag, ten gevolge van een acute longembolie", zo meldt een communiqué van het Koninklijk Paleis.

Prins Alexander was de oudste zoon uit het tweede huwelijk van koning Leopold III met Lilian Baels, en dus de halfbroer van wijlen koning Boudewijn (overleden in 1993), koning Albert II en wijlen groothertogin Josephine Charlotte van Luxemburg (overleden in 2005). Hij was geen kandidaat voor de troonopvolging.

De koninklijke familie werd in 1944 door de Duitsers gedeporteerd naar Hirschstein (Saksen), vervolgens naar Oostenrijk. In 1945 werd het gezin bevrijd door de Amerikanen, maar vanwege de koningskwestie konden ze niet terugkeren naar België. De volgende vijf jaar verbleef het gezin in Zwitserland. Terug in België werd in 1951 zijn zus Marie-Christine geboren, en vijf jaar later Maria-Esmeralda.

In 1957 werd de prins in Boston geopereerd voor een hartprobleem, aanleiding voor zijn moeder om de Cardiologische Stichting Prinses Lilian op te richten.

Prins Alexander studeerde aan de Koninklijke Militaire School en de Katholieke Universiteit van Leuven, waar hij slaagde in de drie eerste kandidaturen.

De prins stond bekend als een discreet man, die weinig in het openbaar verscheen. Sommigen bestempelden hem als de "miskende prins".

In 1991 stapte hij in Groot-Brittannië in het huwelijksbootje met Léa Wolman, tegen de zin van zijn moeder. Het koppel kreeg geen kinderen, maar prinses Léa had wel al twee kinderen uit een vorig huwelijk.

Corrigeer

MEER NIEUWS