Obama vraagt extra Europese soldaten in Afghanistan

Obama vraagt extra Europese soldaten in Afghanistan

Foto: ap

PARIJS / LONDEN / BERLIJN -

De Amerikaanse president Barack Obama maakt dinsdagavond in een toespraak in de militaire academie van West Point zijn nieuwe -reeds gelekte- aanpak van de oorlog in Afghanistan bekend, maar nu al zet hij de Europese bondgenoten onder druk om meer troepen te sturen.

Van de Fransen kreeg Obama alvast nul op het rekest en de Duitsers willen pas eind januari beslissen.

De VS sturen 30.000 extra troepen naar Afghanistan en Obama vraagt van de Europese Unie ook een inspanning. Volgens Le Monde vragen de VS 2.000 extra soldaten aan Duitsland, 1.500 aan Italië, 1.500 aan Frankrijk en 1.000 aan Groot-Brittannië.

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, Pierre Lellouche, liet dinsdag weten dat Frankrijk geen extra troepen naar Afghanistan zal sturen. Obama had van Frankrijk 1.500 extra manschappen gevraagd. 'U kent het antwoord van de Franse president, het is neen', zei Lellouche. Frankrijk heeft momenteel 3.300 soldaten in Afghanistan.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet weten dat Duitsland pas eind januari een beslissing zal nemen op de internationale conferentie over Afghanistan in Londen.
Londen beloofde wel al 500 extra soldaten te sturen.

Met de versterkingen groeit het troepenaantal van de huidige 71.000 militairen -van wie ongeveer de helft Amerikanen- tot bijna 110.000. Dat nadert de 118.000 militairen die de Sovjet-Unie ooit in Afghanistan had.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees