'BHV splitsen zonder onderhandelen'

'BHV splitsen zonder onderhandelen'
BRUSSEL - In een interview met Le Soir herhaalt N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn pleidooi voor een splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde 'zonder onderhandelingen'.

'Het wetsvoorstel heeft een democratische meerderheid. Zelfs Van Rompuy, president van Europa, heeft hem mee ondertekend. Het volstaat om te stemmen. De splitsing van BHV is de toepassing van de Grondwet, het eindpunt van een logica die in 1963 werd goedgekeurd', aldus De Wever.

Geïsoleerd probleem

De Wever wil niet dat BHV wordt meegenomen in het debat over de staatshervorming. De splitsing is volgens hem een 'geïsoleerd probleem'.

De Wever hekelt de Franstalige belangenconflicten en weigering van de stemming over de voorstellen. 'De Franstaligen weigeren een democratische stemming onder Belgen in het parlement. Dat bewijst dat er geen Belgen meer zijn, maar enkel nog Vlamingen en Franstaligen.'

'Brave mensen'

Ook in het VRT-radioprogramma De Ochtend haalde De Wever uit naar de Franstaligen. 'Er worden in dit land elke dag wetten gestemd zonder een Vlaamse meerderheid, maar als er dan één stemming moet gebeuren zonder Franstalige meerderheid kan dat niet. Vlamingen moeten dan wel bijzonder brave mensen zijn', klonk het.

CD&V, de vroegere kartelpartner van N-VA, pleit voor een onderhandelde oplossing voor BHV. De Wever houdt zich daarover op de vlakte. 'We zullen zien wat het wordt. Ik heb ooit gezegd dat men een lepel suiker kan geven om iemand iets bitter te laten doorslikken. Maar de Franstaligen willen een vrachtwagen suiker. We zullen zien of het een lepel of een vrachtwagen wordt.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees