Vlaams Parlement stemt moeizaam in met begroting

Vlaams Parlement stemt moeizaam in met begroting

Foto: pn

BRUSSEL -

Het Vlaams parlement heeft woensdag de begroting 2010 goedgekeurd. Het lukte de Vlaamse meerderheid pas bij de derde poging om in aantal te zijn. Intussen hadden de oppositiepartijen al uit protest het halfrond verlaten. De begroting werd uiteindelijk gestemd met 59 stemmen voor en 4 onthoudingen.

Het begrotingstraject dat de Vlaamse regering wil afleggen voorziet in een tekort van 1 miljard euro in 2009, een half miljard in 2010 en een evenwicht vanaf 2011.  Om dat nultekort in 2011 te halen, moet de buikriem aangehaald worden. Voor volgend jaar zijn 1,5 miljard euro aan besparingen gepland.

Slokop van die operatie wordt het selectiever maken van de jobkorting, het belastingvoordeel voor werkende Vlamingen. Het terugschroeven van die jobkorting - een doorn in het oog van oppositiepartij Open VLD - is op zich al goed voor een besparing van 635 miljoen.

Er wordt ook bespaard op het bestuursapparaat van de Vlaamse overheid zelf. Op de lonen wordt 2,5 procent beknibbeld, op de werking zelf 5 procent. Op het vlak van communicatie en consultancy liggen de besparingsquota op 20 procent.

Naast de besparingen is er in 2010 ook ruimte voor nieuw beleid. Zo gaat er bijvoorbeeld 10 miljoen extra naar sociaal beleid (vooral kinderopvang) en 22,5 miljoen euro naar de welzijns- en gehandicaptensector. Er wordt ook 22,5 miljoen euro voorzien voor een werkgelegenheidsakkoord met de sociale partners. Dat akkoord wil minister-president Peeters vrijdag met de sociale partners finaliseren.

Peeters herhaalde dat 2009 een economisch "annus horribilis" was en dat de Vlaamse economie pas in 2012 weer op het niveau van 2008 zal staan. Voor Peeters ligt de klemtoon op werkgelegenheid. 2010 wordt volgens hem ook "een beslissend jaar" in de strijd tegen de werkloosheid. Dat Vlaanderen al in 2011 een begrotingsevenwicht wil realiseren, vereist volgens Peeters een "enorme inspanning".

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) gaf in zijn tussenkomst toe dat de Vlaamse begroting voor 2010 vertrekt van een voorzichtige economische groei (+0,5 procent). Intussen spreekt de Nationale Bank van een groei van 1 procent. Sommige prognoses spreken zelfs van een groei van 1,8 procent. Toch blijft voorzichtigheid nodig, meent Muyters. Zo is er volgens hem bijvoorbeeld nog een stuk onduidelijkheid over de parameters die gehanteerd zullen worden bij de bepaling van de federale dotaties.

Drie stemrondes
Dat de Vlaamse meerderheidspartijen woensdag in het Vlaams parlement pas bij de derde stemming in aantal waren om de begroting goed te keuren, is volgens Open Vld-fractieleider Sven Gatz een "pijnlijke blamage" voor de Vlaamse meerderheid.

"Het is toch bijzonder merkwaardig vast te stellen dat de Vlaamse regering er pas na drie pogingen in slaagt om voor de belangrijkste stemming van het jaar, namelijk de begroting, haar meerderheid bijeen te krijgen in het Vlaams Parlement", aldus Gatz. 

Ook Groen!-fractieleider Filip Watteeuw vindt het verloop van de stemming "ronduit schaamtelijk". Hij wijst er ook fijntjes op dat het toch wel ironisch is dat de stemming van de begroting van N-VA-minister Philippe Muyters moest "gered" worden door uitgerekend de enige Franstalige in het Vlaams halfrond. Het was namelijk Christian Van Eycken (UF) die ervoor zorgde dat er woensdagavond voldoende parlementsleden waren om te stemmen, iets wat ook Vlaams Belang was opgevallen.

Ook inhoudelijk zijn de oppositiepartijen niet enthousiast over de begroting. Open Vld hekelt bij monde van Sven Gatz het hoge "wait and see-gehalte" van de begroting. "We krijgen steeds te horen dat we wel zullen zien," zei Gatz, verwijzend naar de BAM-discussie, de situatie bij de VRT en De Lijn. "Alles zal in de loop van de komende jaren worden opgelost. Alleen vind ik dat nogal veel zaken moeten worden opgelost."

Marijke Dillen van Vlaams Belang merkte op dat de minister-president verwacht dat het Vlaams parlement over de grenzen van meerderheid en oppositie heen de economische crisis bestrijdt, maar dat de regering dat zelf niet consequent doet. "Uw Vlaamse regering moet zelf ook in elk dossier schouder aan schouder, rechtlijnig en eensgezind, haar standpunt en beleid verdedigen. En dat gebeurt vandaag niet," aldus Dillen. Het VB hekelde ook de "status-quo" op communautair vlak.

Filip Watteeuw van Groen! loofde de regering om haar "sense of urgency" in de moeilijke economische tijden, maar betreurde dat de regering te weinig doet aan de armoede, de onderwijsachterstand van allochtonen en de ontbossing.

Voor Lode Vereeck van Lijst Dedecker deed de Vlaamse regering nog niet genoeg inspanningen om te besparen en zou de regering meer kansen moeten geven aan privé-initiatief.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees