Ecolo’ers uit faciliteitengemeenten vragen Van Rompuy om hulp

Ecolo’ers uit faciliteitengemeenten vragen Van Rompuy om hulp

Volgens de wet moet Herman Van Rompuy nog geduld oefenen voor zijn straatnaam in Begijnendijk of Betekom Foto: belga

BRUSSEL - Verkozenen en vertegenwoordigers van Ecolo uit de zes faciliteitengemeenten in de Brusselse rand hebben Herman Van Rompuy in een brief om hulp gevraagd 'om een oplossing te vinden voor het probleem Brussel-Halle-Vilvoorde'. Ze doen dat naar aanleiding van zijn aanstelling tot permanent voorzitter van de Europese Raad, op 1 januari 2010.

De schepenen, gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van de Franstalige groenen richten zich tot Van Rompuy, die als raadsvoorzitter 'behoeder van de democratische waarden en ideeën' is, vinden ze. Maar daarnaast is hij ook inwoner van faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode.

Ze verwijzen daarbij naar Europese waarden als open grenzen, het vrij verkeer van ideeën, personen en goederen en 'concreet respect' voor de democratie en de rechten van de mens.

Steeds vaker, zo stellen ze, worden initiatieven en maatregelen genomen met het oog op de inperking van de rechten van de Franstalige minderheid in de Brusselse rand, met name in het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

Ook de drie niet-benoemde burgemeesters, de taalvereisten bij de verkoop van woningen en de Vlaamse inspectie in Franstalige scholen zien ze in dat opzicht.

De Ecolo-leden stellen Van Rompuy voor om in Europees verband te zoeken naar respectvolle oplossingen. Ze halen ook het voorbeeld van Finland aan, waar volgens de groenen faciliteiten worden toegekend zodra in een gemeente zes procent van de inwoners een andere taal spreekt dan de meerderheid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees