Vakbonden tegen uitbreiding afhandelingsbedrijven Brussels Airport

Vakbonden tegen uitbreiding afhandelingsbedrijven Brussels Airport

Foto: belga

ZAVENTEM - Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij Aviapartner en Flightcare op Brussels Airport kant zich tegen de mogelijke uitbreiding van het aantal toegelaten afhandelingsbedrijven op deze luchthaven.

Momenteel mogen enkel deze twee bedrijven op Brussels Airport deze activiteit ontplooien, maar staatssecretaris Schouppe heeft onder meer naar aanleiding van een staking van afhandelaars midden 2008 laten verstaan een uitbreiding te overwegen.

"We vrezen in de actuele krimpende markt - zowel het passagiers- als cargovervoer gaat achteruit - voor een sociaal bloedbad als het huidige duopolie wordt uitgebreid met een derde afhandelaar. Op de luchthaven van Schiphol vielen in 1995 op die manier honderden ontslagen. Dit zou bovendien de nu al uiterst flexibele arbeidsvoorwaarden verder verzwaren, de veiligheid hypothekeren en leiden tot uitstoot van sociaal zwakkeren", aldus vakbondsman Jan Verbinnen (BBTK). Bij beide afhandelaars werken thans in totaal circa 3.000 personen.

Aanleiding voor de syndicale mededeling is het feit dat de vakbonden bij het kabinet-Schouppe vernomen hebben dat er tegen eind januari hierover een beslissing zal vallen. De huidige concessies lopen immers eind 2010 af. "Op maandag 18 januari op het middaguur organiseren we in de vertrekhal een personeelsvergadering. Deze zal evenwel geen invloed hebben op de dienstverlening aan de reizigers. Als Schouppe het aantal afhandelaars uitbreidt kunnen we in de toekomst echter geenszins uitsluiten dat er zwaardere acties zullen gevoerd worden", aldus Verbinnen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees