Fusie Merchtem-Wemmel als oplossing voor BHV?

MERCHTEM - Een van de denkpistes die Jean-Luc Dehaene zou bewandelen in de zoektocht naar een oplossing voor het vraagstuk Brussel-Halle-Vilvoorde is het samenvoegen van de gemeente Merchtem met de faciliteitengemeente Wemmel. Dat zegt het Wemmelse gemeenteraadslid Luc Van Weyenberg (Open VLD).

'Ik heb die informatie van een CD&V-lid die heel dicht bij Jean-Luc Dehaene staat. Ik kan de naam niet prijsgeven, want dat zou die persoon in moeilijkheden brengen en zijn vertrouwen schenden', zegt Van Weyenberg.

In het vermeende plan-Dehaene zouden ook Sint-Genesius-Rode en Beersel fuseren en de vier andere faciliteitengemeenten bij Brussel aansluiten. Dehaene is zoals bekend als koninklijk opdrachtgever aangesteld om een oplossing te zoeken voor BHV.

Vraag

Tijdens de gemeenteraad van Merchtem heeft Van Weyenberg maandag aan CD&V-raadslid Hilde Dehaene de vraag gesteld wat er waar is van de geruchten dat vader Jean-Luc denkt aan een oplossing voor BHV waarbij onder meer Merchtem zou fuseren met faciliteitengemeente Wemmel. Dehaene reageerde niet.

De Merchtemse burgemeester Eddie De Block (Open VLD) wijst op zijn website de mogelijkheid van een fusie met Wemmel resoluut af. 'Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit een kwakkel is en Jean-Luc Dehaene onze Vlaamse gemeenten niet opoffert om de uiteindelijke splitsing te realiseren. Wemmel heeft ongeveer 60 procent Franstalige inwoners die zich in Merchtem naar alle waarschijnlijkheid niet zullen thuisvoelen, laat staan zich integreren. Laat Merchtem, Merchtem blijven AUB', aldus De Block.
 

Externe links
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees