Apple stelt iPad voor

© belga/afp

© belga/afp

© belga/afp

© belga/afp

© belga/afp

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

In San Francisco heeft Apple-topman Steve Jobs zijn langverwachte tabletcomputer voorgesteld. Het toestel krijgt de naam iPad.

kld, jbs

Tijdens de voorstelling in San Francisco demonstreert Jobs -in traditionele jeans en zwarte trui- het nieuwe toestel dat voor Apple een vierde pijler moet worden, naast de Mac, iPod en iPhone. De iPad is iets breder dan een A4-blad en lijkt op een grote versie van de iPhone.

Virtueel keyboard

Steve Jobs liet tijdens de presentatie zien hoe gebruikers films kunnen kijken, muziek kunnen luisteren en websites kunnen bekijken. Net zoals bij de iPhone beschikt de iPad niet over een echt toetsenbord maar over een touchscreen dat bediend wordt met de vingers. Wil je bijvoorbeeld een internetadres invoeren, dan verschijnt er op het scherm een virtueel toetsenbord waarop je kunt typen. Voor wie het echt wil, wordt er een apart toetsenbord verkocht.

De specificaties van de iPad zijn afgestemd op gebruik in de huiskamer. Het is compact en licht (1,2 cm dik en 680 gram zwaar), heeft een 9,7-inch kleurenscherm met een heel brede kijkhoek, draadloos internet, Bluetooth en 16 tot 64 gigabyte geheugen. Een 3G-modem is een optie. Alle software uit de App Store van Apple werkt ook op het tablet.

E-reader

Met de iPad treedt Apple, dat de laatste tien jaar geëvolueerd van computerbouwer naar consumentenelektronicaproducent, in de arena tegen gelijkaardige toestellen als de e-readers van Amazon en Sony. Zo demonstreerde Jobs hoe je er een krant als The New York Times op kan lezen.

Via iPad kunnen boeken gekocht worden in de 'iBookwinkel', een variant op de iTuneswinkel waar muziek gekocht kan worden. De boeken worden geleverd in het ePub-formaat, een open e-bookstandaard die de meeste e-readers ook ondersteunen. Dat wil zeggen dat er in principe ook veel Nederlandstalige werken leesbaar zullen zijn, bijvoorbeeld afkomstig van boek.be.

499 dollar

Het toestel komt binnen zes weken op de Amerikaanse markt en krijgt een prijskaartje van 499 dollar voor de versie met 16 gigabyte geheugen. Voor versies met 32 en 64 gigabyte komt er telkens 100 dollar bij. Wie 3G-verbindingen wil opzetten moet nog eens 130 dollar extra betalen.

En wat met België? Pas in juni worden internationale lanceringen gepland, maar in tegenstelling tot de iPhone zal een Amerikaanse versie probleemloos hier werken. De iPad invoeren of meebrengen van een reisje naar de V.S. is dus een mogelijkheid.

Volgens sommige analisten kan Apple tot 3 à 4 miljoen iPads verkopen dit jaar.

iPad Official Video from Apple.com from arturogoga on Vimeo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Apple

Video

Keuze van de redactie