Vervuiling beïnvloedt hormoonhuishouding van adolescenten

Vervuiling beïnvloedt hormoonhuishouding van adolescenten

Foto: vum

BRUSSEL - Vervuilende stoffen beïnvloeden duidelijk de hormoonhuishouding van Vlaamse adolescenten. Dat blijkt uit een onderzoek van Universiteit Gent (UGent) dat woensdag bekendgemaakt werd. Stoffen als pesticiden en zware metalen doen volgens het onderzoek de hormoonconcentraties stijgen of dalen.

'Aangezien hormonale concentraties in het menselijke lichaam belangrijk zijn voor nagenoeg alle biologische processen, wijzen deze waarnemingen erop dat niets van wat in ons lichaam gebeurt, ontsnapt aan de invloed van vervuilende stoffen in onze omgeving', luidt het.

Bij 14- en 15-jarige jongens bleken de concentraties van geslachtshormonen te stijgen in associatie met hogere concentraties in het bloed van pcb’s, het pesticide hexachlorobenzeen of DDE, een chemische stof die tijdens de stofwisseling wordt gevormd na contact met het pesticide DDT. De hormoonconcentratie daalt daarentegen bij hogere concentraties van cadmium in de urine.

Zo bleek een verdubbeling van de pcb-concentratie in het bloed gepaard te gaan met een stijging van 18,6 procent van het vrije (actieve) testosteron in het bloed. Een verdubbeling van de cadmiumconcentratie in de urine zorgt dan weer voor een daling van 17,6 procent van dat vrije testosteron in het bloed, terwijl een verdubbeling van de hexachlorobenzeenconcentratie in het bloed gepaard gaat met een stijging van 17,6 procent van het vrije testosteron.

De Gentse wetenschappers werkten voor dit onderzoek binnen het Steunpunt Milieu en Gezondheid samen met collega’s van de universiteiten van Brussel, Antwerpen en Hasselt, met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek en met het Provinciaal Instituut voor Hygiëne van Antwerpen.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees