Komt Spielberg ‘Kuifje 2’ in Vlaanderen opnemen?

De Amerikaanse filmmaatschappij Paramount Pictures is vragende partij om de tweede film over de Belgische stripheld Kuifje deels in Vlaanderen op te nemen. Dat blijkt na een bezoek van de Vlaamse minister Ingrid Lieten (SP.A) aan Hollywood.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn collega Ingrid Lieten (SP.A) kregen woensdag lokale tijd een rondleiding in de studio’s van Paramount Pictures, de grootste filmmaatschappij van de Verenigde Staten.

Even voordien had Lieten een uur lang een gesprek gehad met de vice-chairman van Paramount. Die zei ernstig geïnteresseerd te zijn om een deel van de film Kuifje 2, die in de steigers staat, in Vlaanderen in te blikken. Paramount Pictures vroeg Lieten welke fiscale gunstmaatregelen onze overheid daar tegenover kan stellen. 

Tax shelter

‘Met de tax shelter hebben we een grote troef in handen om Paramount te overtuigen. Daar is ook positief op gereageerd’, zei Lieten achteraf aan De Standaard. Die tax shelter houdt in dat (buitenlandse) bedrijven die in de audiovisuele sector in ons land investeren 150 procent van hun investeringskosten van de belastingen kunnen aftrekken, met een maximum van 750.000 euro. 

De maatregel bestaat al sinds 2003 en is er met dank aan de federale overheid gekomen. Maar het zijn de gemeenschappen die beslissen of bedrijven van de tax shelter kunnen genieten. Daarvoor moeten die bedrijven een dossier indienen, waarmee ze kunnen aantonen dat hun investeringen ook iets opleveren voor ons land. 

‘Als Paramount in Vlaanderen wil filmen, moet daar tegenover staan dat ze met een of meerdere Vlaamse productiehuizen samenwerken. Dat moet hier (tijdelijke) jobs opleveren’, zegt Lieten nog. 

Spielberg

De bal ligt nu in het kamp van Paramount Pictures. Dat laat het achterste van zijn tong nog niet zien, maar liet in het onderhoud met Lieten wel de naam van Steven Spielberg als mogelijke regisseur vallen. Spielberg verkreeg de rechten over de stripalbums van Kuifje vlak voor de dood van zijn geestelijke vader Hergé, in 1983. Pogingen om de stripheld op het witte doek weer tot leven te brengen, mislukten tot enkele jaren geleden. 

Als producent engageerde Spielberg zich om twee of drie films over Kuifje te maken. Voor de eerste film werkte hij intensief samen met die andere topregisseur Peter Jackson, bekend van 'The Lord of the Rings'. Wie de tweede film zal regisseren, is nog niet bekend. 

De opnames voor de eerste Kuifje-film 'Tintin and the unicorn' werden vorig jaar afgerond. Er zal wel nog goed anderhalf jaar nodig zijn om de beelden met echte acteurs te bewerken tot een animatiefilm, in 3D dan nog wel. In het najaar van 2011 komt de film uit. 

Wanneer de opnames van de tweede film beginnen, is nog niet bekend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees