Bel-20 verliest terrein

Euronext Brussel is besluiteloos aan de week begonnen. De Bel20 sloot 0,3 procent lager op 2.521,10 punten. Op de brede markt straften beleggers IBA af voor de winstwaarschuwing die het vrijdag nabeurs had uitgestuurd.

Bekaert was de sterkste stijger in de Bel20: het aandeel klom 4,2 procent tot 109,45 euro. Beleggers rekenen erop dat de staaltechnologiegroep vrijdag sterke jaarcijfers publiceert.

AB InBev (-1,9 procent tot 36,58 euro) had last van winstnemingen. Het zwaargewicht roomde ruim 9 punten af van de Bel20.

Op de brede markt kreeg IBA (-8,9 procent tot 8,11 euro) een pak slaag. Beleggers straften het aandeel af voor de zware winstwaarschuwing van vrijdagavond. De Waalse radiofarmaceutische groep waarschuwde dat ze over 2009 een verlies zal lijden. Het bedrijf moet onverwachte hoge kosten maken om twee onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten rond te krijgen. Hoe groot het verlies zal uitkomen, kan IBA nog niet meedelen. Maar de negatieve impact op de resultaten kan oplopen tot 15 miljoen euro.

Option (+4,3 procent tot 0,73 euro) verging het beter. De specialist in draadloze datacommunicatie maakte maandag bekend dat Olivier Lefebvre, voormalig CEO van Euronext Brussel, voorzitter wordt van de raad van bestuur. Jan Callewaert, die tot dusver de functies van voorzitter en CEO combineerde, zal zich toespitsen op zijn taken als CEO.

Ook Galapagos (+2,1 procent tot 11,23 euro) kon winnen. De biotechgroep heeft een derde preklinisch kandidaat-medicijn ontwikkeld in de artritisalliantie met GlaxoSmithKline. De Belgisch-Nederlandse groep ontvangt een mijlpaalbetaling van 5,7 miljoen euro. Galapagos sloot slechts 27 cent lager dan de recordkoers die het in 2005 aantikte.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees