Mama

Mooiste kinderen krijgen meer liefde

Mooiste kinderen krijgen meer liefde

Foto: rr

Uit nieuw onderzoek blijkt dat ouders onbewust een voorkeursbehandeling geven aan het aantrekkelijkste kind. Minder aantrekkelijke broers en zussen krijgen minder liefde en aandacht van hun ouders. "Die kunnen daar jaren later nog steeds de gevolgen van dragen", zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens.

Marianne Heijkoop, ontwikkelingspsychologe van de Universiteit Utrecht, bestudeerde voor haar doctoraatsstudie 121 gezinnen met kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Het onderzoek toonde aan dat hoe mooier een kind is of hoe meer het op zijn ouders gelijkt, hoe meer kans het heeft om de lieveling te zijn. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Zowel vaders als moeders trekken voor op basis van uiterlijk, al laten moeders zich iets meer leiden door het karakter. Hoe meer ze eigenschappen van zichzelf herkennen in het kind, hoe meer tijd en aandacht ze erin zullen investeren. Ouders hebben hogere verwachtingen van aantrekkelijke kinderen. Ze maken meer kans op latere voortplanting. Daardoor investeren ouders meer in hun opvoeding.

Canadese onderzoekers toonden al eerder aan dat de mooiere kinderen beter vastgemaakt worden in het winkelkarretje van de supermarkt dan hun lelijkere broers of zusjes. Hoe minder mooi het kind, hoe vaker het in een onveilige situatie terechtkwam. Zowel volgens de Canadezen als volgens Heijkoop heeft dat te maken met ons oerinstinct. We willen dat onze beste genen overleven en doen er onbewust alles aan om daarvoor te zorgen.

Toch maakt mooi niet altijd gelukkig. Bij een vechtscheiding bijvoorbeeld kan de fysieke gelijkenis van een kind op de ex-partner een enorme bron van woede en frustratie worden. "Het kind krijgt dan allerlei verwijten naar zijn hoofd en kan daar serieus van afzien." zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Omgekeerd dragen de minst mooie kinderen uit het gezin nog jaren de sporen van de achteruitstelling. "Sommige compenseren dat door zich extra te focussen op een talent. Ze vechten terug en bereiken soms erg veel in het leven. Ouders moeten waakzaam zijn en proberen zo weinig mogelijk onderscheid te maken, want er is vaak veel pijn mee gemoeid." 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees