Rammstein uitgeroepen tot staatsvijand in Wit-Rusland

Rammstein uitgeroepen tot staatsvijand in Wit-Rusland

Foto: ©GOEDEFROIT MUSIC

De hoogste moraalridders in het autoritair geregeerde Wit-Rusland hebben de theatrale Duitse rockband Rammstein tot staatsvijand uitgeroepen. Dat besliste de door president Aleksandr Loekasjenko gesteunde Maatschappelijke Raad voor de Zeden maandag met het oog op een voor 7 maart in Minsk gepland concert.

De zedentoezichthouder meent dat de zes leden van Rammstein het 'Wit-Russische staatsbestel verstoren'. Ze zijn propaganda voor 'geweld, masochisme, homoseksualitet en andere tegennatuurlijkheden'. Dit kan zich tegen Wit-Russische waarden richten, luidt het. 'Toelating voor een concert van Rammstein is een fout die ons veel kan kosten.'

De voorzitter van de moraliteitscommissie, Nikolai Tsjerginez, vreest dat al kaarten zijn verkocht voor het optreden. Wanneer de groep optreedt, dient het programma vooraf zodanig worden opgesteld dat 'extremisme' wordt verhinderd.

Onlangs hebben de Wit-Russische autoriteiten de controle op het internet opgevoerd en hebben daarmee volgens mensenrechtenactivisten censuur ingevoerd. Ook de moraliteitscomissie wordt verweten de vrijheid van meningsuiting te fnuiken. Laatst is bier drinken op straat verboden. Waarnemers vermoeden dat de autoriteiten strenger willen optreden tegen andersdenkenden omdat Loekasjenko zich binnen een jaar opnieuw verkiesbaar stelt.

Wit-Rusland is een vroegere Sovjetrepubliek. Mensenrechtenactivisten noemen Loekasjenko 'de laatste dictator in Europa'.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS