'Minderheidskabinet is beste optie'

RIJSWIJK - Verschillende oud-politici pleiten voor een minderheidskabinet na de val van de regering-Balkenende 4 in Nederland.

"Een demissionair kabinet is niet in het landsbelang", stelt oud-vicepremier Hans Wiegel (VVD, rechtsliberaal). "In deze tijden van crisis moeten er maatregelen worden voorbereid die de Nederlandse economie weer op orde brengen."

Het zou niet de eerste keer zijn dat Nederland bestuurd wordt door een minderheidsregering. Ook  na het aftreden van de laatste regering-Drees, de coalitie Cals/Vondeling en de tweede regering-Van Agt was dat al het geval. "Die regeringen deden met gedoogsteun van de oppositie wat op dat moment nodig was."

Scandinavisch voorbeeld

Ook PvdA-coryfee Bram Peper, sociaaldemocratisch minister van Binnenlandse Zaken in de regering-Kok 2, suggereert dat een minderheidskabinet een goed idee zou zijn. "De Scandinavische praktijk bewijst al dertig jaar dat dat prima mogelijk is."

Peper beklemtoont dat CDA en PvdA de twist over Afghanistan niet op de spits hadden moeten drijven. "Aansluiting bij het nieuwe beleid van Obama was voor de PvdA geen nederlaag geweest", stelt de oud-minister. "Door te roepen dat er maar één uitkomst mogelijk was, liet Bos geen ruimte voor politiek debat. Al is Balkenende natuurlijk ook nooit het toonbeeld van soepelheid geweest."

Verstandshuwelijk

De oud-politici stellen dat Balkenende 4 een verstandshuwelijk was waar alle partijen te weinig energie in hebben gestoken. "Wie kiest voor een bepaalde coalitie, moet daar óók in investeren", meent de voormalige christendemocratische fractieleider Willem Aantjes (CDA). "In dit geval straalden alle partijen vanaf het begin uit dat de coalitie uit nood was geboren."

Het is erg gemakkelijk om Balkenende gebrek aan leiderschap te verwijten. "Maar ik zou mezelf achter het oor krabben als ik vier kabinetten niet tot een goed einde had gebracht." Hij is ook zeer verbaasd dat Balkenende bij de volgende kamerverkiezingen de CDA-lijst weer gaat leiden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees