Honderdtal Anderlecht-supporters opgepakt in Brussel

Foto: Christophe Legasse

Een honderdtal Anderlecht-fans is anderhalf uur voor de aftrap van het Europa League-duel tegen Athletic Bilbao administratief opgepakt. Dat gebeurde nadat ze Bilbao-fans provoceerden en de bussen van de Baskische supporters probeerden aan te vallen. Vooral aan het Brusselse Muntplein was het onrustig.

Volgens de Brusselse politie zijn er een honderdtal aanhoudingen gebeurd omdat supporters elkaar uitdaagden. Maar die arrestaties zouden eerder preventief gebeurd zijn, de politie wou vermijden dat het uit de hand zou lopen. De groepen zouden niet bij elkaar geraakt zijn en er is volgende politie niet echt gevochten.

'Op de Grote Markt is er even gevochten', zegt een Anderlecht-supporter. 'De Basken smeten met bierglazen. Nadien verplaatsten we ons naar het Muntplein. Het werd een kat- en muisspelletje met de politie.'

Gisterenavond waren er al relletjes tussen hooligans van Anderlecht en Athletico Bilbao aan het Brusselse Rogierplein. Een Bask liep daarbij een neusbreuk op. Enkele andere hooligans kwamen weg met lichte verwondingen. De politie kon tijdig ingrijpen vooraleer het geweld kon escaleren.

De sfeer is bijzonder geladen in en rond Brussel, waar Anderlecht Bilbao ontvangt in de terugwedstrijd van de zestiende finales van de Europa League. De incidenten zijn een gevolg van de zware rellen die vorige week ontstonden in het San Mames-stadion van Bilbao. De Anderlecht-aanhang werd daar zwaar onder vuur genomen, al had die het ook uitgelokt door anti-Baskische gezangen aan te heffen.

De politie is alvast massaal aanwezig vanavond en heeft zware veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Volgens Christian De Coninck, woordvoerder van de Brusselse politie liep de situatie niet uit de hand. 'De Spaanse fans dansten en zongen, meer niet. We konden de supporters strikt gescheiden houden.'

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.