Traksel wint Kuurne-Brussel-Kuurne in helse omstandigheden

© belga

© belga

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bobbie Traksel (Vacansoleil) heeft Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De Nederlander toonde zich de meest taaie in de stormachtige weersomstandigheden die leidden tot een resem opgaves, waaronder die van favoriet Tom Boonen en Omloop-winnaar Juan-Antonio Flecha. Rick Flens (Rabobank) werd tweede, voor de Brit Ian Stannard (Sky).

klg

Boonen en Flecha geven op

Windstoten van 120 km/u, regen en koude teisterden België en dus ook het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne. Een dag na de Omloop Het Nieuwsblad moest het peloton opnieuw aan de bak, maar dit keer in ontberende omstandigheden en dat was duidelijk te merken aan het inlevingsvermogen van veel renners. Het was dan ook niet verwonderlijk dat het opgaves regende, waaronder zeer grote namen. Tom Boonen, Nick Nuyens, Filippo Pozzato, Joost Posthuma, Daniele Bennati, Greg van Avermaet en Juan-Antonia Flecha, gisteren nog juichend na zijn overwinning in Gent, hielden het vrij vlug bekeken.

Het weer zorgde in ieder geval wel voor de nodige beweging in het peloton. Al vlug namen zestien renners het initiatief en gingen in de aanval, waaronder de Belgen Gorik Gardeyn (Vaconsoliel), Gert Dockx (HTC-Columbia), Davy Commeyne (Landbouwkreidet) en Kevyn Ista (Cofidis), maar al even vlug werd het groepje teruggegrepen door het peloton. De wind speelde duidelijk parten bij iedereen, waardoor het peloton ook meermaals uit elkaar viel en terug samenkwam.

Koers ingekort

Toch konden twee renners van Vacansoleil even uit de greep van het peloton geraken. Bobbie Traksel en Arnoud van Groen gingen samen op verkenning, maar die laatste werd al vlug terug ingelopen door het peloton. Traksel daarentegen kon stand houden en kreeg even later gezelschap van Ian Stannard (Sky) en Rick Flens (Rabobank).Dat trio kon wel gedurende lange tijd standhouden en kreeg enkel Cervélo-ploegmaats Jeremy Hunt en Thor Hushovd en de Nieuw-Zeelander Hayden Roulston van Team-Columbia-HTC mee in de dichte achtervolging. De andere achtervolgers daarentegen leken al vlug niet meer bij machte om de kloof te verkleinen op de drie koplopers en drie achtervolgers, ook niet wanneer er besloten werd door de organisatie om de koers met twintig kilometer in te korten ten gevolge van het zware stormweer. Daarvoor werd al beslist om de Côte du Trieu over te slaan, omwille van een omgevallen boom die zich op de weg bevond.

Een grotere groep achtervolgers met daarin landgenoten Sébastien Rosseler (Team Radioshack), Leif Hoste en Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) bleek na die verkorting en door de wind op kop helemaal niet meer in staat om de kloof op het zestal vooraan in de wedstrjid te verkleinen, ook niet na meerdere versnellingen van Davy Commeyne, die er wel duidelijk zin in had in de helse omstandigheden.

Strijd tussen drie vluchters

Met nog dertig kilometer voor de boeg leek de kopgroep nog het minst last te hebben van de kou en de nattigheid. Het trio bleef gezwind doorduwen en breidde zo zijn voorsprong op de achtervolging zelfs met mondjesmaat uit en dat tegen minimale snelheden van om en bij de twintig km/u. Voor dichste achtervolger Jeremy Hunt was dat het teken om er mee te kappen. Duidelijk door zijn beste krachten heen stapte de Brit in de volgwagen om zo warmere oorden op te zoeken. Even later moest ook Hushovd zich noodgedwongen laten terugzakken, waardoor Roulston - die wel nog over goede benen beschikte - aan zijn lot werd overgelaten in een vanaf dan gespeelde finale.

De winnaar van deze Kuurne-Brussel-Kuurne zou dus een Nederlander of een Brit worden. Rabobanker Rick Flens was de eerste om de longinhoud van zijn medevluchters te testen, maar zijn plotse aanval op tien kilometer van de streep werd vlug, maar met enige moeite tenietgedaan door Ian Stannard. Niet lang daarna was het aan de Brit zelf om te demarreren, maar zijn twee pogingen volstonden niet. En nog was het steekspel niet gedaan: Flens koos weer voor de aanval en dit keer kon enkel Traksel gelijke tred houden met zijn landgenoot. Toch kwam Stannard alsnog terug aansluiten.

Taaie Traksel

Met nog twee kilometer te gaan keek het drietal meer naar elkaar dan naar voren. De Nederlanders trokken weeral ten aanval en konden een klein kloofje slaan op de Brit, die duidelijk sterretjes zag. Met een laatste krachtinspanning vocht Stannard zich nog terug, maar in de laatste meters hadden de noorderburen Flens en Traksel nog de beste papieren. In de onderlinge strijd was het echter Traksel die makkelijk zijn twee medekoplopers voorbleef, waardoor hij zich de beste mag noemen in deze uitgeregende versie van Kuurne-Brussel-Kuurne.  

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Tom Boonen

Video

Keuze van de redactie