'Ofwel inhoudelijke oplossing BHV, ofwel stemming Vlaamse partijen'

BRUSSEL - Indien er geen inhoudelijke oplossing komt voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, wordt het Vlaamse splitsingsvoorstel in mei in de plenaire Kamer gestemd. Dat zei Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) dinsdagmorgen op de RTBF-radio.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken keurde in november 2007 het Vlaamse wetsvoorstel goed dat de kieskring BHV splitst. De plenaire agendering en stemming wordt sindsdien verhinderd door een reeks belangenconflicten. Het vierde belangenconflict loopt binnen enkele weken af. In principe zou ook het Brussels parlement er nog een kunnen inroepen, maar sommigen vrezen voor communautaire problemen in de hoofdstad.

Bij het aantreden van Leterme II kreeg ex-premier Jean-Luc Dehaene van de koning de opdracht een voorstel uit te werken 'inzake institutionele problemen en in het bijzonder Brussel-Halle-Vilvoorde'. Verwacht wordt dat hij na de paasvakantie met dat voorstel op de proppen komt.

Waarnemers gaan ervan uit dat de koninklijke opdrachthouder een tijdelijke gaat uitwerken indien er geen consensus kan worden gevonden. Het heikele dossier zou dan over de verkiezingen worden getild.

Daar kan voor Eric Van Rompuy echter geen sprake van zijn. Alleen een inhoudelijke oplossing kan het splitsingsvoorstel van de agenda houden, stelt hij. 'Indien er geen oplossing is, gaan de Vlaamse partijen stemmen, met alle gevolgen vandien', verzekerde hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees