Opnieuw signalisatiefout in Buizingen

Opnieuw signalisatiefout in Buizingen

Foto: belga

HALLE - In Buizingen heeft het signalisatielicht langs de spoorweg het opnieuw laten afweten. Dat bevestigt Infrabel, de beheerder van de spoorinfrastructuur. Het is al de derde keer in een maand tijd dat er op dezelfde plek problemen zijn. De eerste keer botsten twee treinen op elkaar en kwamen 18 mensen om.

Net als bij het treinongeluk van 15 februari, reed vorige week donderdag een treinbestuurder door het rode licht in Buizingen. Het sein stond aanvankelijk op groen, maar was door een technisch defect plots op rood gesprongen, waardoor de bestuurder in allerijl aan de noodrem moest trekken en het voertuig pas voorbij het licht tot stilstand kon brengen. 

Deze ochtend is het sein dus nogmaals onverwachts versprongen. Deze keer kon de treinbestuurder wel tijdig remmen. 

Voorzorgsprincipe

Dat het lichtsein de voorbije dagen tweemaal op rood sprong toen er een trein voorbijreed, is volgens Infrabel het gevolg van 'een strikte toepassing van het voorzorgsprincipe'. Die veiligheidsmaatregel houdt in dat de seinen automatisch op rood springen als er ergens een onregelmatigheid wordt vastgesteld. Volgens Infrabel was er in beide gevallen geen enkel gevaar voor de reizigers.  De beheerder heeft nu beslist het treinverkeer om te leiden tot het probleem met het seinlicht opgelost is. 

Of er bij de treinramp van een maand geleden ook een technisch defect was aan het seinlicht, moet onderzoek nog uitwijzen.

Ook nog vandaag zouden de machinisten, op vraag van de onafhankelijke spoorvakbond OVS, een langzaamaanactie voeren. De vakbond zegt vragen te hebben bij de veiligheid van de treinen. 'We vertrouwen het zelf niet meer', klinkt het. Maar de actie wordt vooralsnog weinig opgevolgd, de hinder valt tot nog toe goed mee.

Corrigeer

NIEUWS