STEM: Kies de mooiste Ronde van Vlaanderen

STEM: Kies de mooiste Ronde van Vlaanderen

Foto: pol de wilde

Op zondag 4 april wordt weer Vlaanderens mooiste, de Ronde van Vlaanderen, gereden. Het kan weer een heroïsche wedstrijd worden, zoals we er in het verleden al veel hebben gekend.

Maar welke was nu eigenlijk de mooiste? U mag kiezen uit de 20 voorgeselecteerde ronden die bij de wielerspecialisten op onze redactie in de gedachten voortleven. Kies jouw favoriet uit de volgende 20 ronden:

1. 1913: De eerste Ronde van Vlaanderen, georganiseerd door een van de beste krantenmensen die Vlaanderen ooit kende: Karel Van Wijnendaele. De man die Sportwereld, en dus Het Nieuwsblad, heeft groot gemaaktEen zekere Deman won.

2. 1919: Henri 'Ritten' Van Lerberghe wint. Het meest heroïsche verhaal uit de prehistorie. Met een geleende fiets zegt Ritten voor de start aan het peloton dat hij iedereen gaat 'doodrijden' . Het gelach verstom t wanneer hij, voor het huis van de gedoodverfde favoriet ontsnapt, op 120 km voor de aankomst. Onderweg diende hij nog door een trein te kruipen met zijn fiets die stilstond voor een overweg. Voor hij de Vélodrome van Gentbrugge opdraait, waar de aankomst ligt, stopt hij nog in een café om er twee pinten te drinken. Zijn ploegleider moet hem uit het café komen halen. Aan de meet roept hij de toeschouwers toe dat ze allemaal naar huis mogen gaan omdat hij 'een halve dag voorop ligt'. 

3. 1950: Fiorenzo Magni wint voor Briek Schotte. De definitieve doorbraak van de Ronde van Vlaanderen op het internationale wielertoneel. Magni heeft met zijn drie overwinningen aan deze internationale uitstraling enorm bijgedragen. De overwinning in 1950 is de bevestiging voor de Ronde als internationaal wielermonument.  

4. 1969: Eddy Merckx wint verpletterend. Een legendarische Ronde met een legendarische prestatie van de kannibaal die op 70 kilometer van de streep uit het wiel rijdt, tot grote wanhoop van ploegleider Lomme Driessens. Een illustratie van zijn eigenzinnigheid ten opzichte van zijn sportbestuurder, zijn wil om te winnen met een maximale voorsprong. Kortom: zijn winnaarskarakter in combinatie met zijn uitzonderlijk sportief talent.  

5. 1973: Eric Leman, eigenlijk maar een klein coureurke, doet het voor de derde keer: ditmaal is hij sneller dan de groten Freddy Maertens en Eddy Merckx. Leman schrijft geschiedenis.

6. 1975: Eddy Merckx wint. Merckx neemt Frans Verbeeck op sleeptouw. Weergaloos hoe hij op meer dan 100 kilometer van het einde al op de Oude Kwaremont zijn duivels ontbindt. Frans Verbeeck spreekt na afloop tegen BRT-reporter Fred De Bruyne de legendarische woorden: ‘Er is niks aan te doen, Fred. Hij rijdt vijf kilometer per uur sneller dan wij’. 

7. 1977: Roger De Vlaeminck wint. De Vlaeminck en Freddy Maertens rijden samen weg in de meest omstreden ronde ooit. Maertens wordt gediskwalificeerd maar blijft verder rijden. Hij zou daarvoor van De Vlaeminck 300.000 frank gekregen hebben. 

8. 1978: Walter Godefroot doet het tien jaar na zijn vorige overwinning. Op dat moment is hij al 35 jaar en één van de oudste winnaars ooit. 

9. 1980: Michel Pollentier wint..Het onmogelijke gebeurt: het strijkijzer klopt de snelle beren. De kleine Pollentier de Italiaan Francesco Moser en de Nederlander Jan Raas. Allebei een stuk meer gereputeerd als klassiek renner en bovendien een pak sneller. Raas en Moser willen echter mekaar niet zien winnen en Pollentier profiteert met een ultieme demarrage. 

10. 1985: Eric Vanderaerden wint. Vanderaerden, in Belgische kampioenentrui, moest en zou ooit de Ronde winnen. De natuur steekt een handje toe: regen, wind, barre kou. Vanderaerden rijdt lek vlak voor de Koppenberg en slalomt tussen iedereen door naar boven. Hij rijdt met de steun van ploegmaat Phil Anderson naar Hennie Kuiper. Weinig later solo, in de trui van Belgisch kampioen. Ter plaatse geschiedenis. Die dag halen geen dertig renners de finish.  

11. 1987: Claude Criquelion wint. Criquielion, de man van de Waalse klassiekers en de Tour, speelt het sluw en profiteert van het duel tussen favorieten Sean Kelly en Eric Vanderaerden. Voor velen een verrassing maar de Waal trainde de weken voor de Ronde heel hard in Le Pays des Collines, de Vlaamse Ardennen in Henegouwen.  

12. 1989: Edwig Van Hooydonck wint en huilt de tranen van de eeuw. Vóór de Muur van Geraardsbergen vormt zich een kopgroepje van zeven. Dag-Otto Lauritzen leidt op de Muur de beslissing in met een scherpe uitval. Van Hooydonck werkt zich een paar kilometer verder tot bij de Noor om op de Bosberg, de laatste helling van de dag, weg te snellen. De 22-jarige Van Hooydonck wint uiteindelijk in hondenweer met 22 seconden voorsprong op Herman Frison.  

13. 1992: Jacky Durand wint. Iets wat niet zoveel gebeurt in de Ronde. Jacky Durand en de dom rijdende Thomas Wegmuller zetten een vroege vlucht. Durand slaagt erin die winnend af te ronden. 

14. 1994: Gianni Bugno wint. Eindeloos lang duurde het, dat wachten op de jury. Heel Vlaanderen kloofde de nagels af. En dat na een Ronde die al heel wat moois had gebracht: vier namen als een klok – Museeuw, Bugno, Ballerini, Tsjmil – trokken samen over de Muur. Na de Bosberg was er nog het traditionele steekspel van demarrages, maar uiteindelijk draaide het toch uit op een spurt. Een spurt die Museeuw zou winnen. Móest winnen eigenlijk. Maar Bugno ging zo vroeg aan, en Museeuw liet zich insluiten, en Bugno bleef maar gaan, en Museeuw kwam er toch uit, en Bugno stak zijn handen in de lucht, maar daar kwam Museeuw toch nog met een jump, en… Fotofinish. Keer op keer. En wachten, eindeloos. Tot die uitslag verscheen: 1. een Italiaan, 2. de Leeuw van Vlaanderen. 7 millimeter was het verschil tussen de hemel en de hel.  

15. 1998: Johan Museeuw wint. De derde voor Museeuw met een indrukwekkende aanval op Tenbosse. Op de Bosberg loopt hij recht op de trappers, zijn benen in voortdurende tweespalt van ontspanning en kracht geven.

16. 1999: Peter Van Petegem wint. Ook Frank Vandenbroucke maakt de show door na een val aan de voet van de Vesten als enige terug te keren naar de koplopers Museeuw en Van Petegem. Wat volgt is een sprint tussen de Belgische trop-drie van dat ogenblik. De afloop van de spurt tussen het koningstrio is voorspelbaar maar er stonden twee winnaars op het podium: Peet en VDB.  

17. 2003: Peter Van Petegem wint. Van Petegem doet dat voor de tweede keer, door voor de tweede keer Frank Vandenbroucke te kloppen in de spurt.  

18. 2005: Tom Boonen wint zijn eerste. Als jonge snaak wint Boonen zijn eerste Ronde met een enorme demarrage, net voorbij de top van de Bosberg. Op 9 km van de aankomst countert hij een uitval van Van Peteghem en gaat er definitief vandoor uit het groep met daarin zwaargewichten als Zabel, Ballan en Klier . Erik Dekker zei achteraf dat hij blij was dat zijn carrière er bijna opzat en hij dus gelukkig niet teveel meer tegen Boonen zou moeten koersen.  

19. 2006: Tom Boonen wint. Hoe je het draait of keert, een land wil zijn eigen helden zien winnen. De Belgen zijn in extase toen Tom Boonen in 2006 met zijn regenboogtrui voor de tweede keer de Ronde wint.  

20. 2008: Stijn Devolder wint. Devolder pleegt plagiaat. Hij doet het net als Eric Vanderaerden in 1985 in de trui van Belgisch kampioen, ook al in rotweer. Vanaf de Haaghoek bonkt hij hard maar elegant tot iedereen uit het wiel is, inclusief kopman Tom Boonen.

Corrigeer

MEER NIEUWS