N-VA dient opnieuw klacht in tegen Le Soir

N-VA dient opnieuw klacht in tegen Le Soir

Foto: mhb

N-VA dient bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) een klacht in tegen de krant Le Soir. De krant zou volgens N-VA aanzetten tot haat en racisme.

Aanleiding is een artikel - een vrije tribune van journalist en columnist Jean-Paul Marthoz - van 16 maart met als titel "Le Wooncode et la loi du talion" (De Wooncode en de wet op de weerwraak). Daarbij drukte de krant een grote foto af van een massagraf in Nigeria vol slachtoffers van een etnische zuivering.

"Wij zijn het hartsgrondig beu dat de Vlamingen door Le Soir voortdurend vergeleken worden met massamoordenaars die zich schuldig maken aan etnische zuiveringen", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Wij pikken dat niet langer", klinkt het. "Welke Vlaamse krant zou zoiets over de Walen publiceren?", vraagt De Wever zich af.

Het is niet de eerste keer dat de N-VA bij het CGKR een klacht indient tegen Le Soir. Zo diende De Wever in 2008 ook al een klacht in nadat er in Le Soir een artikel stond waarin gesuggereerd werd om de leden, sympathisanten en kiezers van N-VA op een schip te zetten en tot zinken te brengen.

Krant laakt interpretatie N-VA

De column die voor de N-VA de aanleiding was voor een klacht bij het CGKR zet helemaal niet aan tot haat, maar vormt net een sterke oproep om de principes te huldigen die de basis vormen voor democratie en samenhorigheid. Dat zegt de Franstalige krant Le Soir in een reactie op de klacht van de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

Le Soir neemt naar eigen zeggen akte van de klacht. De Brusselse krant zegt ervan niet op de hoogte te zijn gebracht en het bestaan enkel via de mededeling van de N-VA te hebben vernomen.

Le Soir laakt de volgens haar tendentieuze interpretatie die de N-VA geeft aan de column. Die zette helemaal niet aan tot haat, "maar vormde een sterke oproep om de principes te huldigen die de basis vormen voor democratie en samenhorigheid. Met een stijl die eigen is aan columns, schrijft die zich dan ook in in onze redactionele waarden", luidt het in een mededeling.

Corrigeer

MEER NIEUWS