Matti Breschel wint 65e Dwars door Vlaanderen

Matti Breschel wint 65e Dwars door Vlaanderen

Foto: pn

De Deen Matti Breschel (Team Saxo) heeft de 65e editie van Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. Hij had aan de streep een handvol seconden voorsprong op Bjorn Leukemans (Vacansoleil) en de Nederlander Niki Terpstra (Milram).

De 25-jarige Breschel, de regerende Deense kampioen op de weg, was aan de voet van het Vossenhol, op ruim 20 kilometer voor de aankomst, ten aanval getrokken en bleef voorop. De Deen volgt op de erelijst Kevin Van Impe (Quick Step) op.

'Met Fabian Cancellara was ikzelf de sterkste van de ploeg en dat hebben wij netjes kunnen uitbuiten', aldus kersvers winnaar Matti Breschel. 'Deze overwinning is een echte opsteker voor de komende wedstrijden die elkaar nu wel echt heel snel opvolgen. Fabian riep me toe om in zijn wiel plaats te nemen en hem trachten te volgen. Ik moest serieus doorgeven om dat te doen. Bij momenten ging het wel heel snel. Dan liet hij het gat vallen en mocht ik mijn kans gaan. Het was dan nog wel zo’n 20 kilometer te rijden, maar uiteindelijk lukte me het toch om die afstand zonder verdere problemen te overbruggen.'

'Wie nu kopman is voor bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen? Dat spreken we met het team wel af. Beter is dat we meerdere troeven in handen hebben voor zo’n belangrijke wedstrijd', besloot Breschel.

Beste Belg Bjorn Leukemans was ook tevreden met zijn tweede plaats. 'Ik denk dat de beste en de sterkste vandaag gewonnen heeft. Aan de prestatie van Matti Breschel was niet veel te doen', zegt Leukemans. 'Hij rondde een solo af van meer dan 20 kilometer. Wij zaten in de tegenaanval met drie man, losten elkaar netjes af, maar kwamen niet veel dichter bij de eenzame vluchter. Even leek het ons te lukken, maar dan vond hij precies zijn tweede adem waardoor hij opnieuw versnelde. Op Nokereberg voerde ik de forcing, maar ook dan lukte het niet om hem bij te benen. Gelukkig konden wij wel nog net uit de greep van een achtervolgende groep blijven. Deze tweede plaats was dan ook het hoogst haalbare voor mij', besloot Leukemans.

Film van de wedstrijd

Het duurde tot net voor de bevoorradingszone, na zowat 75 kilometer koers, voor er een eerste echte uitval was. Grégory Habeaux trok er vanonder met de Fransen Jean Zen en Lloyd Mondory. Wat later kwam bij de leiders ook Steven Van Vooren aansluiten. Dit viertal mocht ook de eerste helling van de dag, de Katteberg, aansnijden met een voorsprong van meer dan acht minuten op het peloton dat in eerste instantie wat liet begaan.

Het was Tom Boonen die prikte op de Eikenberg en het pak op een lint trok. De Belgische kampioen kreeg even de steun van Leukemans, de Nederlander Lars Boom en Breschel. Het peloton volgde wat verderop en sloot na verloop van tijd opnieuw aan.

Op de Patersberg gooiden Boonen en de Zwitser Fabian Cancellara een serieuze bom. De twee zorgden ervoor dat er zich een kopgroep vormde van 28 man. Breschel mocht daarna voor iedereen uitrijden. Terpstra ging in de tegenaanval samen met Leukemans en de Fransman Steve Chainel.

Op Nokereberg, de laatste helling van de dag, telde eenzame leider Breschel een halve minuut voorsprong op Leukemans-Chainel-Terpstra. Hij behield zijn geringe voorsprong en wordt daarmee de eerste Deen op de palmares van Dwars door Vlaanderen.
 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.