Coulibaly knalt Buffalo’s naar Bekerfinale

Coulibaly knalt Buffalo’s naar Bekerfinale

Foto: belga

AA Gent is de eerste bekerfinalist. De Buffalo’s wonnen dankzij Coulibaly met 1-0 de terugmatch van de halve finale tegen KV Mechelen na de 2-2 uit. Geen tweede finale op rij dus voor Malinwa.

LIVE: herbeleef de wedstrijd

AA Gent vierde uitbundig de vierde kwalificatie voor de bekerfinale in de clubgeschiedenis. Twee jaar nadat Anderlecht te sterk bleek in de eindstrijd mogen de Buffalo’s proberen om na 1964 (tegen Diest) en 1984 (tegen Standard) een derde keer de cup in de wacht te slepen.

Zonder een mirakel vrijdagavond in Roeselare wordt Cercle Brugge op donderdag 13 of zaterdag 15 mei de tegenstander in het Koning Boudewijnstadion. AA Gent, dat als derde Play-off 1 ingaat, zal hoe dan ook als favoriet van start gaan.

In de halve finale klaarde Gent de klus door ruim verdiend met 1-0 te winnen van KV Mechelen. Dankzij Elimane Coulibaly, de Senegalese spits die ook in de heenwedstrijd Achter de Kazerne al het belangrijke doelpunt voor de 2-2 maakte.

De terugwedstrijd ontrolde zich bij van het begin als een echte bekerwedstrijd. Met felle duels en veel inzet. Op de sompige grasmat kwam dat het spelpeil niet altijd ten goede.

De eerste mogelijkheid was erg vroeg in de match voor Malinwa. Nong kon aanleggen maar mikte naast de kooi van Jorgacevic. Gent nam de match daarna beetje bij beetje in handen. Coulibaly kwam net een stapje tekort na een terugspeelbal op Biebauw, Myrie pakte een vrije trap van Rosales slim mee maar mikte naast.

De eerste bal tussen de palen was wel voor Mechelen: Ghomsi zwiepte prima voor doel. David Destorme, die letterlijk op een steenworp van het Gentse stadion woont, ontsnapte in de rug van Thijs maar zijn geplaatste kopbal werd door Jorgacevic gepareerd.

Coulibaly uit scherpe hoek

Nong snelde nog eens Suler voorbij maar Wils greep gepast in en daarna kwamen er meer en meer mogelijkheden voor de thuisploeg. Een kopbal van Rosales schampte langs de paal buiten. Na onnodig balverlies van Gorius stak Rosales, de rechtsback speelde voor de tweede match op rij in een centrale rol als spelverdeler, Coulibaly vrij voor doel. Die besloot uit een nochtans moeilijke hoek onder Biebauw in doel: 1-0.

Die achterstand inspireerde Peter Maes tot twee opmerkelijke wissels om alsnog een tweede bekerfinale op rij (vorig jaar werd verloren van RC Genk) te proberen af te dwingen. Soetaers en Rosini kwamen de ploeg aanvallend versterken voor verdediger Chen en middenvelder Gorius.

Maar het was toch Gent dat controle hield. Custovic snelde door, Biset werkte in hoekschop. Na uitglijden van Persoons kreeg Lepoint een unieke kans op 2-0 maar zijn schot gleed net naast.
Gent leek niet meer in de problemen te komen, tot Custovic van het veld moest met een tweede keer geel na een duel met Van Hoevelen. In de eerste helft kreeg de spits al een karton onder de neus geduwd na een schwalbe.

Maar Mechelen kon alleen reageren met een trap van Tom Soetaers. Jorgacevic zweefde en pakte. Biebauw deed wat later aan de overkant hetzelfde met een geschilderde vrije trap van Azofeifa. In het slotkwartier moest Mechelen wel gaan drukken, maar meer dan een kopballetje van Rosini en een knal van Nong naast in de slotseconden leverde het niet op.

Thompson kwam met een vlam die net naast de kruising zoefde nog dichter bij de 2-0. De kwalificatie kwam niet meer in gevaar en in Gent kon na het laatste fluitsignaal de feestnacht in.
 

Corrigeer