'Eén op de drie rusthuizen niet in orde'

BRUSSEL - Meer dan een de op de drie rust- en verzorgingstehuizen in Vlaanderen is niet in regel met de nieuwe architectonische normen. Dat besluit Vlaams parlementslid Tom Dehaene (CD&V) uit het antwoord dat hij kreeg van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

De nieuwe normen zijn van kracht sinds 1 januari 2010. Ze stellen dat minstens de helft van de opnamecapaciteit moet bestaan uit eenpersoonskamers, dat elke kamer een aparte toiletruimte moet hebben en dat elke eenpersoonskamer een oppervlakte moet hebben van minstens 12 vierkante meter.

De nieuwe normen gelden voor nieuwe rust- en verzorgingstehuizen. De bestaande RVT’s konden tijdelijk uitstel krijgen tot 2015. Uit het antwoord van Vandeurzen blijkt nu dat 232 van de 620 erkende rust- en verzorgingstehuizen in Vlaanderen uitstel hebben aangevraagd.

'Gemiddelde 37 procent van alle RVT’s in Vlaanderen blijkt dus niet in regel te zijn met de nieuwe normen. In Limburg is dat percentage het laagst met 29 procent, in West-Vlaanderen het hoogst met 40 procent', meldt Tom Dehaene.

Het Vlaams parlementslid zegt begrip te hebben voor het uitstel, 'want het is niet altijd en voor iedereen evident om op korte termijn ingrijpende aanpassingen door te voeren'.

'De Vlaamse regering voorziet de komende jaren in voldoende middelen in de meerjarenbegroting om al deze aanpassingswerken mogelijk te maken. Dat moet alvast een motivatie zijn voor deze RVT’s om er de komende jaren werk van te maken', besluit Dehaene.

Corrigeer

NIEUWS