Ronde voor wielertoeristen: tips van De Peet

Ronde voor wielertoeristen: tips van De Peet

Foto: pol de wilde

Zaterdag treden opnieuw duizenden wielertoeristen in de sporen van hun wielerhelden tijdens hun eigen Ronde van Vlaanderen. Een dag vol pijn en afzien, zeker voor wie het de eerste keer is, maar zeker ook met voldoening en een Vlaamse biertje achteraf. Peter Van Petegem geeft de deelnemers nog enkele essentiële klimtips om zaterdag met succes de Vlaamse hellingen te overleven.

‘Klim altijd op het kleinste verzet dat je conditioneel aankan.’
Een zwaar verzet is voor echte stoempers. Je krijgt het gevoel dat je meer kracht op de pedalen kan zetten, maar tegelijk verspil je eigenlijk teveel energie. Om de opeenvolging van hellingen goed te kunnen verwerken, ga je best op een (ontspannen) klein verzetje naar boven.

‘Veel hangt af van de kwaliteit van de banden’
De kwaliteit van de banden is enorm belangrijk bij het beklimmen van kasseihellingen. Wanneer die versleten of te glad van profiel zijn, kan het achterwiel gaan slippen. Start zaterdag dus best met nieuwe bandjes met voldoende profiel.

‘Op een kasseiklim sta je alleen recht om te demarreren’
Tijdens een kasseihelling blijf je best in het zadel zitten. In principe sta je alleen recht om te demarreren. Al hangt dat natuurlijk ook af van je conditie. Als die niet optimaal is, kan je niet al zittend blijven klimmen. Je kan het dan nog even volhouden door uit het zadel te komen, maar veel kans dat de kasseien je dan dwingen om af te stappen en te voet naar boven te gaan.

‘Schakel niet bij op een kasseiklim’
Tijdens een kasseiklim zoals de Molenberg schakel je niet meer bij. Je bepaalt dus de ‘klimversnelling’ aan de voet van de klim. Bijschakelen remt je alleen maar af. Als het te zwaar wordt, kan je eventueel wel eentje naar beneden schakelen.

‘Niemand rijdt op zijn gemak naar boven op de Koppenberg’
Denk niet dat je reserves kan sparen op een klim zoals de Koppenberg. Al zullen er zaterdag zeker zijn die het tegendeel beweren. Maar de eerste die daar op zijn gemak naar boven rijdt, mag dat aan mij komen vertellen.

‘Ontwijk afgestapte renners door klein te rijden en afstand te houden’
Op de steilste klimmetjes moeten heel wat wielertoeristen te voet naar boven. Om te vermijden dat je door hen ook tot afstappen gedwongen wordt, hou je best afstand en fiets je met een klein verzet. Door kleiner te rijden ben je meer wendbaar en kan je sneller te reageren op fouten van voorgangers.

‘Heb respect voor betere klimmers’
Wie weinig klimervaring heeft staat sowieso te voet. Let er dan op dat je achterkomers niet hindert. Stap zoveel mogelijk naast de weg naar boven. Doe je dat niet, dan zal er gevloekt worden! Ook als je wel naar boven rijdt, maar dat op een trager tempo doet dan de achterkomers, laat je best voldoende ruimte om in te halen.

‘Dalen is minstens even belangrijk’
Je haalt pas voordeel uit een klim, als je ook je best doet tijdens het afdalen. Vaak is het bovenaan een helling drummen tussen afgepeigerde renners. Maar eigenlijk profiteer je pas van een goede klim door het gewonnen tijdsverschil tijdens de afdaling te behouden.

‘Wie bang is tijdens de afdaling, voelt dat in zijn vingers’
Pijnlijke of verdoofde vingers na een reeks afdalingen zijn het gevolg van een te verkrampte houding op de fiets. Wie bang is, knijpt zijn stuur en remmen te stevig vast waardoor de doorbloeding in de handen verhinderd wordt. Grijp je stuur dus altijd ontspannen vast.

‘Profiteer van je ploegmaats, zeker tijdens het eerste deel van de wedstrijd’
De Ronde van Vlaanderen begint pas echt in de laatste 100 kilometer. Hang dus niet de held uit in het eerste gedeelte, maar zoek bescherming in een groep of in het wiel van een ploegmaat. Wie zijn krachten spaart aan de kust, kan schitteren op weg naar Meerbeke.
 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.