Boonen, Devolder, Gilbert en Zwitser Cancellara klaar voor de Vlaamse veldslag

Waar luiden de paasklokken vanavond?

Waar luiden de paasklokken vanavond?

Stijn Devolder Foto: gnd

Vluchten kan niet meer. Vandaag even na 16 uur kennen we de opvolger van Stijn Devolder. Dé vraag die dit land bezighoudt is: waar luiden de paasklokken vanavond? In Sint-Lodewijk-Deerlijk voor de derde van Devolder? In Monaco voor de derde van Boonen, of de eerste van Gilbert? Of luidt de Zwitserse koekoeksklok van Fabian Cancellara?

Volg de Ronde live vanaf 9u30

 

Er heerste gisteren een sacraal sfeertje op de Grote Markt van Brugge, waar paasweekendtoeristen zich vermengden met wielerfans die uit alle uithoeken van de wereld zijn neergestreken voor hét klapstuk van de Flanders Classics van Wouter Vandenhaute. ‘Brugge die Scone’ maakte gisteren al één ding duidelijk: het exportproduct ‘Ronde van Vlaanderen’ heeft een fantastische groeimarkt. Hoe kil en koud de start van Milaan-Sanremo altijd is, zo warm en gloedvol worden de gladiatoren voor een onvervalste Vlaamse veldslag vandaag ontvangen op het startpodium. Zelfs het Vlaamse zwerk vol dreigende, van regen zwangere wolken was gisteren al op de afspraak.

Tweevoudige ex-winnaar Peter Van Petegem verwoordde de sfeer die er onder de renners heerst heel treffend: ‘Je stapt iets na zeven uur in de teamautocar en dan al voel je dat er elektriciteit in de lucht hangt. Er is al druk verkeer. Toeterende auto’s passeren je, mensen met spandoeken staan je op te wachten. Veel renners rijden met een licht verhoogde polsslag al het startpodium op. Als favoriet is het dé grote kunst om je rustig te houden tot de Vlaamse Ardennen opdoemen.

Afzondering

Dat deden de potentiële hoofdrolspelers gisteren in hun afzonderingsoorden. Zo trok Omega Pharma-Lotto zich al terug sinds de Driedaagse De Panne-Koksijde in hotel D’ Hulhaege in Deinze. ‘Vanmorgen iets voor acht uur reed ik samen met Marc Sergeant nog de volledige heuvelzone met de auto af’, vertelde ploegleider Herman Frison. ‘De Molenberg ligt er - ondanks een week werken - nog wat beroerd bij met dat slijk dat wielertoeristen achterlieten. In de Ronde moet je op alles voorbereid zijn. Dan nog is dit niet voldoende.’

Marc Sergeant knikte: ‘Neem de Ronde van twee jaar geleden. De wedstrijdjury ordonneerde ons om te stoppen. We volgden dat signaal op, en tweehonderd meter verder stond Leif Hoste te voet op de Steenbeekdries. We reden vandaag nog de Koppenberg op. Iets meer dan 600 meter volgt de karavaan niet. Dat is best lang als je iets overkomt. Vraag het Cancellara maar die vorig jaar met zijn gebroken ketting om de nek de bult weer naar beneden reed.’

Philippe Gilbert, Leif Hoste en Greg Van Avermaet trainden gisteren twee uurtjes. Een uurtje achter de auto om de beensnelheid aan te vijzelen. Gilbert vertrouwde zijn ploegmanager Sergeant toe dat hij ook rekening houdt met Stijn Devolder.

Raadsel Devolder

‘Dat is hét grote raadsel’, stelde ook drievoudige ex-winnaar Johan Museeuw gisteren. ‘Alleen hij en zij die rond hem reden in het peloton weten hoe zijn conditie exact is. Uit de uitslagen valt het niet af te leiden.’
Terwijl Tom Boonen gisteren de spieren los reed op de rollen in het Kennedyhotel in Kortrijk trotseerde Stijn Devolder de regen voor de laatste uurtjes training. Vader André Boonen twijfelde minder aan de vorm van Boonens luitenant. ‘Ik zag zijn tijdrit in De Panne. Ik heb er vertrouwen in. Bij Devolder is het altijd al zo geweest. Enorme pieken en diepe dalen.'

Gisteravond riep de staff van Quick Step de renners bijeen voor dé briefing. Hoe Chavanel, Devolder en koninginnenstuk Boonen de ‘schrikaanjagende tandem’ Breschel-Cancellara, Flecha en andere Lars Booms bestrijden, zien we vandaag. Als de paasklokken maar ergens in dit land luiden. Vlaanderen heeft niet enkel honger naar dé koers van het jaar, maar ook naar de ballende vuisten van een zegedronken flandrien. Genre Briek Schotte zaliger, dé flandrien der flandriens, voor wie Desselgem en Waregem vandaag fungeren als ‘Dorp van de Ronde’.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.