VRT plant initiatieven voor slechtzienden

De VRT overweegt om ten behoeve van slechtzienden systemen van gesproken ondertiteling en audiodescriptie (beschrijving van situaties en acties) op te zetten. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams mediaminister Ingrid Lieten (SP.A) op een schriftelijke vraag van Helga Stevens (N-VA).

De beheersovereenkomst draagt de VRT op te onderzoeken in welke mate zij haar tv-programma's op gebruiksvriendelijke wijze toegankelijk kan maken voor slechtzienden.

Gesproken ondertiteling in praktijk brengen is mogelijk door via een extra teletekstpagina een audiosignaal te verspreiden. De gebruiker heeft echter een settopbox nodig om dat signaal om te zetten naar spraak. Na onderzoek bleek dat het platform van Komfa Media het meest geschikt is.

'De overheid zal in overleg met de VRT en de distributeurs moeten bekijken hoe de gebruiker zich een settopbox kan aanschaffen', aldus Lieten.

Om audiodescriptie, vooral geschikt voor fictieprogramma's, in te voeren moet de VRT haar multikanaalseindregie aanpassen en in alle producties extra beschrijvingen toevoegen aan de dialogen. Dit impliceert extra investeringen voor de omroep.

De distributeurs van hun kant moeten ervoor zorgen dat ze een afzonderlijk audiosignaal ter beschikking stellen in de settopbox voor digitale tv.

'De EBU (European Broadcasting Union) zal hiervoor een voorstel formuleren met betrekking tot de te hanteren normen. Ook hiervoor dient de overheid gesprekken aan te gaan met de distributeurs', aldus de minister.

Corrigeer

MEER NIEUWS