Georges Leekens dan toch bondscoach

George Leekens zou dan toch bondscoach worden. Foto: Photo News

Georges Leekens wordt dan toch de nieuwe bondscoach van de Belgische nationale voetbalploeg. Dat bevestigde de Koninklijke Belgische Voetbalbond maandagavond. Leekens tekende een contract tot 2012, tot en met het EK in Oekraïne en Polen. Als België zich plaatst voor dat EK, kan er een optie tot en met de Wereldbeker 2014 in Brazilië gelicht worden.

De sportredactie van Het Nieuwsblad vernam het nieuws vanmiddag al uit heel goede bron. De voorzitter van KV Kortrijk, waar de 60-jarige Leekens nu coach is, bevestigde het nieuws in de vooravond.

Bondsvoorzitter François De Keersmaecker hoopt dat Leekens snel in functie kan treden, liefst nog voor de oefeninterland van woensdag 19 mei tegen Bulgarije. Maar mogelijk heeft Leekens dan nog verplichtingen bij Kortrijk. De club maakt kans om op 20 en 23 mei de barrageduels om een plaats in de tweede voorronde van de Europa League te spelen.

Leekens zal bijgestaan worden door Marc Wilmots en door de Nederlander Bert Van Lingen, die ook onder Dick Advocaat al assistent waren.

Georges Leekens onderhandelde vorige week al eens met de Belgische Voetbalbond, maar het is toen niet tot een akkoord gekomen. Leekens wilde de job namelijk combineren met die van clubcoach. De voorzitter van de Technische Commissie Philippe Collin ging daar niet mee akkoord. Collin zei toen dat hij teveel slechte herinneringen heeft  aan de duobaan van Advocaat bij de Rode Duivels en AZ.

Leekens, die nog een jaar onder contract ligt bij Kortrijk, werd ook al in verband gebracht met Lokeren. Maar die overstap gaat dus niet door.

De terugkeer van 'Mac the Knife'
Leekens was al eens bondscoach tussen januari 1997 en augustus 1999. Onder Leekens speelden de Rode Duivels tussen 11 februari 1997 en 18 augustus 1999 29 interlands. Daarvan wonnen ze er tien, verloren ze er negen en eindigden er tien op een gelijkspel.

Leekens had zijn functie van bondscoach toen verdiend door zijn opmerkelijke prestaties bij Excelsior Moeskroen. Op anderhalf jaar tijd had hij de club van de tweede klasse naar de top in eerste geleid. Hij zou dat eerste seizoen in eerste klasse (1996/1997) niet afmaken, want Leekens werd gevraagd om bondscoach te worden.

Op dat moment streden de Rode Duivels nog voor een ticket voor het WK van 1998. Bij de komst van Leekens leken de Belgen kansloos om dat WK nog te halen, maar na zeges op Turkije, Wales en Ierland plaatsten de Belgen zich toch nog.

Het WK zelf werd een kleine flop: de Rode Duivels geraakten niet verder dan de eerste ronde. Ook de voorbereiding op het EK 2000 onder Leekens was niet echt geslaagd. Er kwam steeds meer kritiek op de bondscoach en na een nieuwe thuisnederlaag tegen Finland werd Leekens in augustus 1999 ontslagen.


De Rode Duivels, die zonder trainer zitten sinds Dick Advocaat opstapte, spelen op 19 mei een oefeninterland tegen Bulgarije. 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen