Malika El Aroud moet acht jaar de cel in

BRUSSEL - Malika El Aroud is door de correctionele rechtbank van Brussel tot acht jaar cel en 5.000 euro boete veroordeeld voor het oprichten, het leiden en het financieren van een bende die jongeren wou aanzetten tot terrorisme in Afghanistan.

Malika El Aroud, een Belgische van Marokkaanse afkomst, stond met acht anderen terecht. Naast haar zijn ook haar echtgenoot Moez Garsallaoui (8 jaar cel) en Hicham Beyayo (5 jaar cel) schuldig bevonden aan het leiden van de groepering. De andere zes stonden terecht voor lidmaatschap. Uiteindelijk werden acht van de negen veroordeeld tot celstraffen van 40 maanden tot 8 jaar. Eén man werd vrijgesproken. Zijn bewuste deelname kon niet met zekerheid vastgesteld worden.

De bende zou banden hebben met Al Qaeda. De beschuldigden ontkenden dat ze jongeren hebben aangezet om te gaan vechten in Waziristan, aan de Pakistaans-Afghaanse grens, al gaven ze wel toe sympathie te hebben voor de strijd in het conflictgebied. 

Kwetsbare surfers

Volgens de rechters gebruikte Malika El Aroud de website minbar-sos.com, die ze met haar echtgenoot had opgericht, om de meest kwetsbare surfers te lokken in een poging ze te indoctrineren en nadien te rekruteren. De website had een aanzienlijke aantrekkingskracht en ontving tot 1.500 gebruikers, benadrukte het vonnis.

De 50-jarige Malika draagt overigens een 'verpletterende verantwoordelijkheid in de dood van Hamza El Alami', zo klinkt het. De jonge Fransman vertrok naar Afghanistan om er te vechten nadat hij aan El Aroud zijn twijfels had toevertrouwd. Zij overtuigde hem dat de duivel hem verleidingen kon voorstellen (zoals het stichten van een gezin), maar dat het aan hem was om te beslissen.

In beroep


Het voorlezen van het vonnis nam meerdere uren in beslag. De advocaat van Malika El Aroud heeft intussen aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.

Voor het proces waren heel wat extra veiligheidsmaatregelen van kracht, omdat men vreesde dat de beklaagden zouden kunnen ontsnappen of bevrijd worden. 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS