132 miljoen kinderen werken in visindustrie

© belga

Wereldwijd werken ongeveer 132 miljoen kinderen in de visindustrie. Vaak gebeurt dat onder extreem gevaarlijke omstandigheden. Dat zeggen experts van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

jpe

‘Omdat kinderarbeid vaak voorkomt in kleinschalige familiebedrijven of door de werkgever verborgen wordt gehouden, is het moeilijk om een juist beeld te krijgen van de werkelijke omvang van het probleem’, zegt Rolf Willmann van de Voedsel- en Landbouworganisatie. ‘Dat maakt het voor de beleidsmakers moeilijk om het fenomeen aan te pakken.’

Volgens de FAO hebben werknemers in de visserij wellicht een van de meest ‘gevaarlijke job ter wereld’. Kinderen worden o.a. ingezet om te vissen, vis schoon te maken, te koken op het schip of om haperende netten te herstellen.

Kinderen die werkzaam zijn in de visserij lopen niet alleen fysiek gevaar. Ze komen vaak terecht in een vicieuze cirkel van armoede en ongeletterdheid, zegt het FAO.

Hoewel kinderarbeid in de visserij overal ter wereld voorkomt, is het probleem het grootst in Afrika en Azië. Het zou vooral gaan om kinderen tussen de vijf en de veertien jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen