Vlaamse film Little Baby Jesus of Flandr in wereldpremière

"Little Baby Jesus of Flandr" van de jonge Vlaamse filmer Gust Van den Berghe is vrijdagochtend in Cannes voor een eerste keer vertoond in het kader van de belangrijke nevensectie "Quinzaine des Réalisateurs". De eerste reacties spraken van "een unieke film", "zeer Breugheliaans", "pure eenvoud" en "een burleske Béla Tarr".

"Little Baby Jesus of Flandr" is geïnspireerd op het kerstverhaal "En waar de sterre bleef stille staan", het bekende theaterstuk van Felix Timmermans, en vertelt het verhaal over drie armoezaaiers Suskewiet, Pietje Vogel en Schrobberbeeck die besluiten met kerstmis driekoningen te gaan zingen om zo een extra centje te verdienen. Maar ze ontdekken veel meer.

Deze klassieker uit de Vlaamse literatuur werd door Van den Berghe origineel én intelligent verfilmd. Hij dropte het trio acteurs in een soort eeuwig niemandsland in de open natuur in de sneeuw, in scoop en in zwart-wit. De regisseur zei op de persconferentie: "Het is vooral een film over geloven in jezelf."

De hoofdrollen worden vertolkt door Jelle Palmaerts (Suskewiet), Paul Mertens (Pietje Vogel) en Peter Janssens (Schrobberbeeck), allemaal leden van de Turnhoutse toneelgroep Theater Stap met het syndroom van Down. Stap werkt in 1993 al samen met wijlen Frans Buyens aan de bioscoopfilm "Tangotango". De drie hoofdacteurs zagen de film in Cannes ook voor het eerst.

Little Baby Jesus of Flandr is een eindexamenfilm van het Rits die door filmproducent Thomas Leyers van Minds Meet werd opgepikt via Facebook. Daardoor kon er, mede dankzij steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), nog enkele maanden voor de postproductie worden uitgetrokken.

De film is geselecteerd voor de nevensectie "Quinzaine des Réalisateurs", het forum voor jong, vernieuwend talent, dat geen prijzen uitreikt. Wel doet "Little Baby Jesus of Flandr" sowieso mee voor de Caméra d’Or, voor de beste debuutfilm. "De helaasheid der dingen" van Felix Van Groeningen werd vorig jaar geselecteerd in die nevensectie.

Lierenaar Van den Berghe studeerde met deze film af aan de filmschool Rits in Brussel, met lof van de jury. Dat een filmstudent als eindexamenfilm een langspeelfilm maakt is op zich al opmerkelijk, dat hij vervolgens wordt geselecteerd voor een gerenommeerd filmfestival als dat van Cannes is nog uitzonderlijker.

Het is trouwens niet de eerste keer dat een Rits-student met zijn afstudeerfilm in Cannes is. Enkele jaren geleden werd Peter Ghesquière met "Schijn van de maan" geselecteerd voor de officiële competitie van de kortfilm in Cannes.

Corrigeer

MEER NIEUWS