Seks & Relaties

Waar kan je nog spontaan iemand ontmoeten?

Ik ben 33 en heb nog nooit een vaste relatie gehad. Ik ben er beschaamd over, maar tijdens mijn tienerjaren en aan de universiteit was ik er gewoon niet mee bezig. Nu zou ik graag een gezin hebben. Ik heb enkele goede vriendinnen met wie ik veel onderneem. Zij zijn ook single, maar datingtoestanden vinden we te geforceerd. Waar kunnen we nog spontaan een man ontmoeten?
Ik begrijp je gevoel, maar als het een troost mag zijn: jouw situatie is helemaal niet zo abnormaal als je wel denkt. Nog altijd gaan we ervan uit dat mensen hun leven doorlopen volgens een vast stramien: studeren, een partner, trouwen, een huis, kinderen. In de praktijk verlopen die dingen zeker niet altijd zo. Het is een beetje zoals met de ontwikkeling van een jong kind: de ene loopt heel vroeg maar praat pas laat, een ander kind is motorisch niet zo sterk maar wel sociaal... Ook onze relationele en seksuele vaardigheden ontwikkelen we niet volgens een strak schema. Er zijn vroeg- en laatbloeiers. Sommigen voelen zich goed bij een intieme relatie op zestien, anderen pas op dertig en er zijn er die er nooit toe komen.
 
Laat je zelfbeeld dus niet te veel afhangen van je gevoel ‘mislukt’ te zijn op dit vlak, want dit zal je enkel meer blokkeren in je contacten met het andere geslacht. Het is wel belangrijk om na te gaan wat de dieperliggende reden kan zijn. Een laatbloeier zijn, is een mogelijke verklaring, maar mogelijks heeft het ook te maken met het beeld dat je thuis meekreeg over relaties, over mannen ook. In nogal wat milieus waar studeren en presteren leven als belangrijke waarden, staat de aandacht voor het emotionele en relationele op een tweede of verdere plaats. De impliciete of zelfs letterlijke boodschap is dan ‘eerst studeren, de rest komt later wel’. Zo mis je als jongere een beetje aansluiting bij leeftijdsgenoten. Het eerste liefje en de contacten tussen jonge mannen en vrouwen aan de universiteit zijn een ideale eerste leerschool op het relationele vlak. Het is een leerschool die je later moeilijk inhaalt, omdat de kansen zich gewoon niet meer voordoen.
 
Dat is ook wat jullie nu ervaren. In het gewone leven van elke dag kom je als dertiger nu eenmaal niet zo veel single mannen tegen. Het is dan ook heel belangrijk om uit je vaste leefpatroon te stappen. De boodschap is zeker: als je al heel lang hetzelfde doet en je haalt geen resultaat, moet je dringend je strategie aanpassen. Nieuwe netwerken uitbouwen is hierin van essentieel belang en dat doe je alleen maar door daar bewust stappen in te ondernemen. Blijf dan ook niet vasthangen aan het romantische ideaal van ‘ik moet hem spontaan tegen het lijf lopen’, want zo blijf je vastzitten in je leven van nu. Je legt op die manier de lat ook gewoon te hoog naar hoe de start van een relatie verloopt. Zoek plaatsen op waar je mensen kunt ontmoeten, volg een cursus, maak een reis met singles, maak je lid van een activiteitenclub of een relatiebureau, ga daten.
 
Volg daarin zeker ook niet alleen je vriendinnen. Mijn ervaring leert me dat single vriendinnen meestal geen stimulans zijn om dingen in je leven te veranderen, maar veeleer een rem. Hun beperkingen en angsten maken ze tot de jouwe. Verlaat dus geregeld bewust deze veilige wereld en zoek andere contacten op. Je zult er als vrouw door groeien en je kansen op een geschikte levenspartner aanzienlijk doen toenemen.
?
LEESTIP ‘Marry him. The Case for settling for Mr Good Enough’ van Lori Gottlieb. Het boek is nog niet verschenen in het Nederlands. Je kunt het wel bestellen via bijvoorbeeld www.amazon.com
 
Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees