Banken trekken beurzen hoger

BRUSSEL - De Bel20 is dinsdag nog eens overtuigend hoger gesloten. De index won 1,9 procent tot 2.485,24 punten. Sterke economische cijfers overschaduwden de zorgen over de eurocrisis. In de Bel20 viel enkel UCB uit de toon. De biofarmagroep moest in een stijgende markt 0,7 procent inleveren tot 26,11 euro.

Mobistar (-6,7% tot 42,33 euro) zakte ogenschijnlijk fors. Maar dat het aandeel noteerde ex-coupon. Daardoor ging er 2,90 euro brutodividend van de slotkoers van maandagavond (45,38 euro). Met coupon zou het aandeel slechts enkele centen ingeleverd hebben. Aandeelhouders krijgen in augustus ook nog eens een buitengewoon dividend van 1,65 euro.

De andere aandelen in de Brusselse sterindex wonnen veelal ettelijke procenten. Het financiële trio Ageas (+1,9% tot 2,112 euro), Dexia (+2,1% tot 3,605 euro) en KBC (+3,1% tot 31,86 euro) nam wat van de verliezen van de voorbije weken terug. De zorgen rond een escalering van de eurocrisis luwden dinsdag wat.

Eurocommissaris voor Financiën Olli Rehn zei dinsdagochtend dat niet elk land van de eurozone even fors zal moeten besparen. Maandag hadden enkele invloedrijke beurshuizen al gezegd dat beleggers zich te druk maken over de eurocrisis.

Ageas vond ook steun bij een positief analistenrapport van ING. Analist Albert Ploegh raadt aan om het aandeel te kopen, al verlaagt hij wel zijn koersdoel van 3,8 naar 3,5 euro. Ploegh vindt dat het aandeel te fors afgestraft is voor zijn blootstelling aan Zuid-Europees schuldpapier. "Ageas noteert nu aan 6 keer de verwachte winst voor 2011. Dat is goedkoop. Het sectorgemiddelde ligt op 9 keer de winst."

Andere opvallende stijgers waren Ackermans & van Haaren (+2,5% tot 49,10 euro) en Delhaize (+3,4% tot 66,13 euro). De Antwerpse investeringsfirma profiteerde met een dag vertraging van een goede trading update over het eerste kwartaal.

Delhaize kwam op de kooplijst van Bank of America Merrill Lynch terecht. Het aandeel van de kleinhandelaar sloot op het hoogste peil sinds oktober 2007. Ook Bekaert (+3,3% tot 139,05 euro) deed het goed, met dank aan een koopadvies van het Franse beurshuis Exane. De voorbije dagen verhoogden Degroof en KBC Securities hun koersdoel al tot 155 euro na de publicatie van een verbluffende kwartaalomzet.

Op de brede markt zette Thenergo (-23,6% tot 0,55 euro) zijn lijdensweg verder. De zoektocht naar 16 miljoen euro extra kapitaal is gaande maar een enorme verwatering voor bestaande aandeelhouders is onvermijdbaar. De beurswaarde van de groep is intussen tot 13,8 miljoen euro verschrompeld.

Ook Kinepolis (-0,6% tot 43,50 euro) moest terug. Nochtans wist de groep behoorlijke bezoekcijfers voor te leggen voor de eerste drie maanden van het jaar. "We wisten dat de bezoekcijfers voor het eerste kwartaal hoog zouden liggen. Maar zo hoog ...", stelt Preben Bruggeman van Bank Degroof in een eerste reactie. Ook Margo Joris van KBC Securities spreekt van een ’uitstekende update’. "Ik raad sterk aan het aandeel te kopen", stelt ze.

Kinepolis ontving in het eerste kwartaal 5,9 miljoen bezoekers, 13 procent meer dan een jaar eerder. Ook het tweede kwartaal loopt goed, ook al is de groei iets kleiner. Analisten reageren verbaasd. "Ik verwachtte over het hele jaar 1 procent minder bezoekers maar dat is nu wel heel pessimistisch na de sterke eerste maanden", aldus Degroof.

"De nettowinst zal in het eerste kwartaal ver boven onze oorspronkelijke verwachtingen uitkomen, omdat ook de product mix van Kinepolis verbetert. Ze verkopen meer 3D-tickets en meer drank en voeding, wat de winstmarge zal opkrikken." Bruggeman schat dat 20 procent van de verkochte tickets 3D-tickets waren.

Op de fixingmarkt speelde Epiq zich in de kijker met 14,6 procent winst tot 1,41 euro, bij een stevige omzet van 20.000 stuks. De Limburgse elektronicagroep zag de omzet in het eerste kwartaal met ruim een derde toenemen, de bedrijfswinst verdrievoudigde van 0,7 tot 2,3 miljoen euro. Omzet en winst zitten weer op het niveau van voor de crisis, ondanks de krimp in de autosector. "Door de sterke vraag uit China", meldt de directie.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees