CD&V-burgemeesters verdedigen kandidatuur ondanks boycot

Zes CD&V-burgemeesters uit Halle-Vilvoorde verdedigen in een gezamenlijke mededeling het feit dat zij zich ondanks hun weigering om mee te werken aan de organisatie van de komende parlementsverkiezingen, toch kandidaat stellen.

Hun mening wordt evenwel niet gedeeld door de Vilvoordse burgemeester Marc Van Asch, lijstduwer van de CD&V-kamerlijst voor Brussel-Halle-Vilvoorde, die deze houding "contradictorisch" vindt.

De 6 burgemeesters - Michel Doomst (Gooik), Dirk Pieters (Halle), Bart Coopman (Zemst), Christine Hemerijckx (Roosdaal), Kris Poelaert (Herne) en Marleen Mertens (Grimbergen) - herhalen dat hun houding ingegeven is door de vaststelling dat de komende verkiezingen ongrondwettig zijn.

Ze willen hiermee tevens een krachtig signaal geven dat ze zullen blijven gaan voor de splitsing van BHV en zien geen graten in het feit dat ze bij deze ongrondwettige verkiezingen toch kandidaat stellen.

"Wat is het alternatief? Dat het parlement alleen bevolkt mag worden voor volksvertegenwoordigers die geen graten zien in ongrondwettige verkiezingen?"

De Vilvoordse CD&V-burgemeester Marc Van Asch is die mening niet toegedaan. In zijn argumentatie waarom Vilvoorde ondanks het feit dat het stadsbestuur het ongrondwettelijk karakter van de komende verkiezingen onderschrijft deze toch zal organiseren, stelt Van Asch dat het "contradictorisch zou zijn aan de mensen te zeggen dat ik de verkiezingen niet organiseer terwijl ik aan diezelfde mensen vraag om voor mij te stemmen".

Een ander argument voor Van Asch om de verkiezingen te organiseren is respect voor het Vilvoordse personeel, voor de agenten en de mensen in de stembureaus die op de kiesdag aan de slag zijn.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S