België voor het eerst sinds 2004 in finale van Songfestival

Tom Dice breekt de ban

Muzikaal Europa weet ons land weer liggen. Tom Dice (20) plaatste zich geheel terecht voor de finale van het Eurovisiesongfestival, zaterdag in Oslo. Zonder vuurwerk, zonder pluimen. Gewoon: he and his guitar.

Toen België uit de enveloppe met de finalisten kwam, voelde dat bijna als een overwinning. Want het Eurovisiesongfestival begon stilaan een Belgisch trauma te worden. Zes jaar na elkaar slaagden we er niet in vanuit de halve finale door te stoten naar de grote finale. Criticasters wilden dat ons land zich terugtrok uit de ‘idiote liedjeskermis’.

Tom Dice heeft ze dinsdag met een prima performance en een positief resultaat de mond gesnoerd. Ons land mag nog eens dromen. Heel stilletjes zelfs van de eindoverwinning. Want Tom Dice wordt vanaf nu bij de favorieten gerekend.

Zwaar gegokt


Er waren in Oslo maar weinig mensen die er niét van overtuigd waren dat Tom zou doorstoten naar de finale. Alles speelde in zijn voordeel. Hij had absoluut een van de beste liedjes van de hele avond. Zijn eenvoudige act viel op tussen de schreeuwerige kostuums en onnozele dansjes uit – vooral – Oost-Europa. De bookmakers hadden voorspeld dat hij met de vingers in de neus zou doorstoten naar de halve finale.

En vooral: Tom deed het dinsdagavond prima op het grote podium van de Telenor-Arena in Oslo. Iets te strak in het blauwe pak, maar voor de rest was er op zijn optreden niets aan te merken. Tom klonk loepzuiver, net als tijdens de zeventien repetities die de halve finale voorafgingen. De VRT gokte zwaar door de lokale Eurosong-preselectie te schrappen en zelf een artiest aan te duiden. Maar het bleek de goede gok: we doen eindelijk nog eens mee.

Kijk, zonder vingers

Zaterdagnacht pas wordt de echte uitslag van deze halve finale bekendgemaakt. Maar we kunnen er bijna van uitgaan dat Tom Dice gisteren heel hoog is geëindigd. Me and my guitar was een van de weinige hoogtepunten van een avond met vooral veel rommel. De sobere show, voor het eerst sinds 1999 opnieuw gepresenteerd door drie presentatoren, begon met een luchtbel van dertien in een dozijn. De Moldavische Olia Tira mag dan wel op Kate Ryan lijken, in het zingen zit ze twee klasjes lager. En zag ú de saxofonist zijn vingers bewegen tijdens dat leuke solootje? Wij ook niet. Het blijft typisch voor het songfestival: flauwe troep, gebracht door foute mensen.

Al was er hier en daar wel iets leuks te horen. Rusland bijvoorbeeld. Peter Nalitch en zijn vrienden zongen het melodramatische Lost and forgotten. Of de blonde madammen uit Finland: Kuunkuiskaajat, noemen ze zichzelf. Een naam die je veeleer voor een vulkaan verwacht. Ze brachten met hun kinderliedje vrolijkheid op het podium.

Jommeke of Pokémon?

Na Andrew Lloyd Webber vorig jaar – hij schreef toen de Engelse inzending – stapte ook dit jaar een muzikale grootheid in het liedjescircus. Goran Bregovic componeerde Ove Je Balkan voor de Serviër Milan Stankovic, een jongen die het midden houdt tussen Jommeke en Pokémonfiguurtje Pikachu. Bregovics liedje doet zaterdagavond ongetwijfeld mee voor de hoofdprijzen.

Naar jaarlijkse traditie was er ook weer eentje dat niét kon zingen. Die prijs was deze keer voor Aisha uit Letland. Schoon kind, dat wel. Maar Vals met hoofdletter V.

Tom Dice kon het niveau halfweg even opkrikken, maar nadien zakte de boel opnieuw in. Bosnië was huilen met de pet op, Polen klonk saaier dan een cursus fysica. Griekenland had dan weer een leuke gimmick mee: de ringtone aan het einde van hun aanstekelijke en tegelijk foute liedje OPA. Jammer dat de zanger het charisma had van een wortelrasp.

IJsland mocht de eerste halve finale afsluiten met een nummer uit de typische festivaldoos. Traag van start, en na een halve minuut up-tempo openbarsten. Je ne sais quoi had in de jaren 80 en 90 elk jaar het festival kunnen winnen. Misschien doet het dat ook dit jaar. Of Europa zou moeten kiezen voor een jongen en zijn gitaar en ons naar het volledige delirium brengen.

Welke landen zitten in de finale?

Bosnië & Herzegovina
Moldavië
Rusland
Griekenland
Portugal
Wit-Rusland
Servië
BELGIE
Albanië
IJsland

Noorwegen, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Verenigd Koninkrijk zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale.  

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees