Tom Dice en zijn gitaar schrijven geschiedenis op Eurovisiesongfestival

Tom Dice is beste Vlaming ooit op Eurosong

De VRT was al blij met de finale, hij mikte op de top tien. Het werd veel beter. Tom Dice eindigde zesde op het Eurovisiesongfestival. De jongen met zijn gitaar schreef Vlaamse muziekgeschiedenis. Lena uit Duitsland won het festival met het grootste gemak.

Heel straf. Het zwakke broertje van het Eurovisiesongfestival, België, eindigde zaterdag bij de kopgroep in het 55ste Eurovisiesongfestival. En dat hebben we aan één iemand te danken: Tom Dice, een kerel van 20 jaar uit Eeklo. De VRT schrapte de Eurosongpreselectie en koos voor een jongen met zijn gitaar. Het bleek een geniale zet. Tom deed het foutloos, en haalde het beste Vlaamse resultaat ooit op het Festival. België staat weer op de Eurovisiekaart. De Duitse Lena won het festival met sprekend gemak. Haar Satellite wordt ongetwijfeld een superhit in Europa.

Tom Dice: 'Heel tevreden'

Net nadat de uitslag bekend was geraakt, reageerde Tom heel blij. ‘Ik ben heel tevreden’, zei hij. ‘Ik ben de beste Vlaamse Songfestivalkandidaat ooit, samen met Louis Neefs.’ Neefs werd ook zesde, maar toen deden nog veel minder landen mee.

Het Eurovisiesongfestival begon zaterdag als het spannendste sinds héél lang. Geen favorieten, een pak kanshebbers. Al leek het eerste half uur een beetje tegen te vallen. Azerbeidzjan was een goeie opener, maar Drip Drop van Safura klinkt beter op cd dan gisteren op het podium.

'Jimmy Jump' verstoort show

Daarna zorgde een fan voor het eerste échte spektakel. Tijdens de act van Spanjaard Daniel Diges verschalkte een kerel de security en kon hij even het podium op om een dansje mee te doen . Spanje mocht aan het eind van de show nog eens het podium op. De man bleek Jaume Marquet Cot (36) of ‘Jimmy Jump’ te zijn. Een kerel met een stevige staat van dienst: hij toonde zijn kunstjes al tijdens Euro2004, een Champions Leaguefinale en Roland Garros. Zaterdag begon hij aan een tweede carrière in de entertainmentindustrie.

En toen dommelde het festival een beetje in. Noorwegen stuurde de kruising van de ideale schoonzoon en Helmut Lotti. En Moldavië hoopte het festival te winnen met een leuk ding dat het deze zomer vooral goed zal doen op de botsauto’s. Het jurkje van Olia Tira zou het op diezelfde botsauto’s ook niet slecht doen, trouwens.

Dice vol zelfvertrouwen, Engeland gaat af

Mogen we chauvinistisch zijn? Tom Dice was zaterdagavond samen het Servische Jommeke Milan Stankovic – Balkan! Balkan! Balkan! – het beste wat we voor de klok van tien gezien hebben. Onze Eurovisiehoop was in bloedvorm. En vol zelfvertrouwen. Hoe hij het publiek met zwaaiende armen oppepte en hoe hij 'C’mon Oslo' schreeuwde voor Me and My Guitar begon. Je moet maar durven op je twintigste, terwijl 120 miljoen mensen naar je aan het kijken zijn.

‘Een slechte generale is een goeie show’, vertelde hij ons na de tegenvallende repetitie van gistermiddag. Tom kreeg gelijk. Hij gaf zich helemaal en legde zijn lot in handen van de Europese kijker. Tom was top. ‘Maak u geen zorgen. Onzen Tom kan zijn moment perfect kiezen’, had pa Rudy Eeckhout ’s middags nog voorspeld.

De draak van de avond kwam uit Engeland: Josh Dubovie kan van alles niéts. Niet zingen, niet dansen, en dus ook geen songfestival winnen. Maar de Britten geloofden er gisteren toch weer in. That Sounds Good To Me was trouwens een schrijfsel van Pete Waterman. De man achter Bros, Jason Donovan en de jonge Kylie Minogue. De mens is duidelijk leeggeschreven.

IJslandse vulkaan

Turkije en IJsland gooiden twee bommen op Oslo. De Turken van Magna waren de enige rockers van het peloton. IJsland leek de vulkaan Eyjafjallajökull in hoogsteigen persoon te hebben gestuurd. Een imposante vrouw, met een klok van een stem. Je ne sais Quoi is een regelrechte floorfiller. En de hoge punten waren niet meer dan terecht. Frankrijk wint dit jaar niet. Maar reken maar dat Allez Olla Olé van Jessy Matador, het officiële WK-lied van Les Bleus, een zomerhit wordt. Dansen we deze zomer niet allemaal de Zumba? Jessy leidt de dans.

Het laatste deel werd beheerst door Eva Rivas uit Armenië. Zo mooi als Angelina Jolie, zo groot als Peter Van den Begin. Mannen die gisteren zonder klank naar tv keken, stemden voor haar Apricot Stone.

Puntenverdeling

België kreeg punten van  22 landen:

12 punten: Duitsland
10 punten: Ierland, Polen, Denemarken, IJsland, Slovakije, Malta
7 punten: Frankrijk, Litouwen, Zwitserland
6 punten: Finland, Griekenland, Nederland
5 punten: Servië, Rusland, Portugal
4 punten: Roemenië, Letland
3 punten: Estland, Noorwegen
2 punten: Zweden
1 punt: Oekraïne

De uiteindelijke uitslag van de finale:

1 Duitsland 246
2 Turkije 170
3 Roemenië 162
4 Denemarken 149
5 Azerbeidzjan 145
6 België 143
7 Armenië 141
8 Griekenland 140
9 Georgië 136
10 Oekraïne 108
11 Rusland 90
12 Frankrijk 82
13 Servië 72
14 Israël 71
15 Spanje 68
16 Albanië 62
17 Bosnië-Herzegovina 51
18 Portugal 43
19 IJsland 41
20 Noorwegen 35
21 Cyprus 27
22 Moldavië 27
23 Ierland 25
24 Wit-Rusland 18
25 Groot-Brittannië 10
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees