Sarco is marktleider voor kledij in gezondheidssector

Een verpleegstersuniform met een kleurtje en een modisch tintje. Dertig jaar geleden was er nog geen sprake van, maar vandaag zijn mode en stijl ook in beroepskledij in, weten ze bij Sarco in Sint-Nikaas. 'Ook op de werkvloer willen mensen zich goed in hun vel voelen.'

Een verpleegstersuniform met een kleurtje en een modisch tintje. Dertig jaar geleden was er nog geen sprake van, maar vandaag zijn mode en stijl ook in beroepskledij in, weten ze bij Sarco in Sint-Niklaas. 'Ook op de werkvloer willen mensen zich goed in hun vel voelen.'

Sarco is een familiebedrijf dat 65 jaar geleden begon met de productie van beroepskledij. Het is een sector met volledig andere uitdagingen dan de klassieke mode-industrie, vertelt bedrijfsleider Luc Saerens.

'Onze voornaamste klanten zijn ziekenhuizen, die hun kledij industrieel laten wassen. Daarom moet beroepskledij uit kwaliteitsweefsel bestaan. Daarnaast moet de kledij ook functioneel en praktisch zijn. Niets mag de beweeglijkheid in de weg zitten', legt hij uit.

Het is echter met een derde troef dat Sarco markleider werd in de gezondheidssector. 'Ik heb er dertig jaar geleden al op gehamerd dat je het verschil maakt met mode en vormen', zegt medezaakvoerster en styliste Kitty Saerens.

'Ik heb de trend geïntroduceerd van werkkledij die rekening houdt met de morfologie van het lichaan, zowel bij mannen als bij vrouwen. In de loop der jaren zijn er ook kleuren bij gekomen.'

Bij Sarco rollen er wekelijks 20.000 kledingstukken van de band. De meeste zijn gemaakt voor paramedische beroepen, maar ook in warenhuizen en cateringbedrijven lopen er werknemers met Sarco-uniformen rond.

'Belangrijk de jongste jaren is dat ieder ziekenhuis of warenhuis zijn stijl in de kleding wil steken. Minstens even belangrijk is dat de werknemers zich goed in hun vel voelen met hun uniform. Werkkledij wordt opgelegd en daar zijn de meeste mensen niet enthousiast over. Wij slagen erin om mensen wel graag in uniform te laten werken', zegt Luc Sarens.

Voor de creaties werkt Kitty Saerens samen met modelliste Silvy Bayens. 'Ik heb al in de modesector gewerkt en daar kan je creaties maken voor specifieke modellen. Maar hier moet de kleding zowel staan voor grote en kleine als dikke en slanke mensen. Dat is elke keer weer een hele klus', vertelt ze.

De hele dag door zet ik ideeën om op papier en dan kijken we of die realistisch zijn. Soms komen we plots op een vondst. Zo ontwierp Kitty een mouw die bij geen enkele handeling in de weg zit. 'Formules kan je daarvoor niet volgen, je moet die creativiteit in je hebben. Ik heb me in elk geval nog geen dag verveeld.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio