Onderzoek naar Spaans ziekenhuis dat homoseksualiteit 'geneest'

De regionale regering van Catalonië, in het noord-oosten van Spanje, heeft een onderzoek geopend naar een ziekenhuis dat ervan verdacht wordt een behandeling aan te bieden die homoseksualiteit 'geneest'.

jns

'Er is een onderzoek geopend naar de Policlinica Tibidabo van Barcelona', zei de woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid van de Catalaanse regering dinsdag. 'We beschouwen homoseksualiteit niet als een ziekte, verre van', voegde ze eraan toe. Het ziekenhuis riskeert een boete indien het effectief dergelijke behandelingen aanbiedt.

Volgens de Spaanse krant El País houdt de behandeling een medicijnenkuur en psychologische begeleiding in, die homoseksuelen moet 'bekeren'. De personen die dergelijke behandeling vragen, zijn jonge praktiserende gelovigen die menen dat hun religie onverenigbaar is met hun seksuele geaardheid en hier een oplossing voor zoeken, schrijft El País.

De Catalaanse vereniging voor homoseksualiteit 'Coordinadora Gai Lesbiana' (CGL) is verheugd over het besluit van de lokale regering. 'Het is volstrekt onaanvaardbaar dat professionelen uit de gezondheidszorg inde 21ste eeuw beweren dat ze homoseksualiteit kunnen genezen. Men kan niet genezen wat geen ziekte is', zegt Antonio Guirado, algemeen secretaris van CGL, in een persmededeling.

Homoseksualiteit is in Spanje niet meer strafbaar sinds 1979, vier jaar na de dood van dictator Francisco Franco. Sindsdien heeft Spanje grote vooruitgang geboekt in de verdediging van de rechten van homoseksuelen. Het is sinds 2005 één van de weinige landen die homohuwelijken en adoptie door homoseksuele koppels toelaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen