Tweehonderd extra flitscamera's bij spoorwegovergangen

© mto

Infrabel, de beheerder van de spoorweginfrastructuur, gaat tweehonderd flitscamera's plaatsen aan de spoorwegovergangen. Dat heeft Infrabel dinsdag aangekondigd. Op die manier wil Infrabel de veiligheid aan spoorwegen fors verbeteren.

llo

In 2009 verongelukten twaalf mensen aan een overweg. Volgens Infrabel moet het sensibiliseren van het publiek gepaard gaan met een bestraffing van de overtredingen.

Op vijf jaar tijd heeft Infrabel 159 overwegen gesloten en nog 24 wachten dit jaar hetzelfde lot. 'Maar het is onmogelijk om ze allemaal te sluiten', verduidelijkt Benoît Gilson, woordvoerder van Infrabel.Ondanks de veiligheidsmaatregelen en de sensibiliseringscampagnes blijft het aantal ongelukken aan overwegen sterk variëren. Zo waren er in 2010 alleen al 16 ongelukken in het eerste trimester, tegenover een totaal van 47 ongelukken in 2009.Omdat de maatregelen niet volstaan, zullen aan de 200 gevaarlijkste spoorwegovergangen flitscamera's geïnstalleerd worden. Het plaatsen begint binnen enkele maanden, na de publicatie van het Koninklijk Besluit.Infrabel herhaalt dat oversteken van een overweg wanneer de lichten op rood staan een ernstige overtreding is waarbij de boete kan oplopen tot 2.250 euro en een intrekking van het rijbewijs tot 5 jaar.

Meer over Infrabel