Topgeneraal McChrystal ontslagen

Topgeneraal McChrystal ontslagen

Foto: afp

WASHINGTON - De Amerikaanse topgeneraal Stanley McChrystal is niet langer de opperbevelhebber van de troepen in Afghanistan. President Barack Obama heeft zijn ontslag aanvaard. De viersterrengeneraal had in een tijdschrift kritiek geuit op hoge functionarissen van de regering-Obama en van de Amerikaanse diplomatie.

Obama gaf woensdagavond tekst en uitleg bij het ontslag. Hij zei McChrystal niet omwille van 'persoonlijke beledigingen' te hebben teruggefloten, maar wel omdat de generaal 'niet volgens de regels' die gelden voor een generaal heeft gehandeld. Het was 'de juiste beslissing in het belang van de nationale veiligheid'.

Obama eiste van zijn team in Afghanistan 'eenheid in de inspanning'. Er is in Afghanistan nu wel een personeelswissel, maar de strategie verandert niet, zo beklemtoonde hij.

McChrystal wordt vervangen door generaal David Petraeus, die al hoofd is van het Central Command voor het Midden-Oosten en Azië en tevoren opperbevelhebber was van de Amerikaanse troepen in Irak. De Britse generaal Nick Parker wordt ad interim het hoofd van de NAVO-troepen in Afghanistan, zo laat Downing Street weten.

'Slecht beoordelingsvermogen'

Het bewuste artikel met kritiek van McChrystal verschijnt nu vrijdag in het tijdschrift Rolling Stone. Dinsdag bood McChrystal al zijn excuses aan voor zijn 'slechte beoordelingsvermogen'. Hij zei ook 'nog steeds toegewijd te zijn aan het veiligstellen van een succesvolle uitkomst'. Toch liet de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates de generaal naar Washington komen om de kwestie onder vier ogen te bespreken.

McChrystal werd vervolgens in het Witte Huis verwacht om aan president Obama en medewerkers van het Pentagon tekst en uitleg te geven over 'wat hem in hemelsnaam heeft bezield', aldus persvoorlichter Robert Gibbs. Obama was woedend toen hij het verhaal maandag onder ogen kreeg. Volgens Gibbs was Obama wel blij met de excuses van McChrystal en was de president van oordeel dat de generaal de kans verdiende om uitleg te geven. Maar Gibbs liet er dinsdag al weinig twijfel over bestaan dat een ontslag in het verschiet lag. 'Onze missie in Afghanistan is groter dan één persoon', zei hij herhaaldelijk tegen verslaggevers.

Na het gesprek woensdag in het Witte Huis ging McChrystal zonder een verklaring af te leggen naar huis. De Amerikaanse media berichten dat hij ontslagen wordt en wachten nu nog op de officiële mededeling van Obama. 

'Beste bevelhebber'

Er waren echter ook medestanders van McChrystal. De Afghaanse president Hamid Karzai zei dinsdag in een verklaring dat de generaal 'de beste bevelhebber' in de oorlog was. Karzai hoopte dan ook dat Obama niet zou besluiten McChrystal te vervangen. McChrystal kreeg ook steun van Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO. Fogh Rasmussen zei bezorgd te zijn over een mogelijke verandering in de commandostructuur in een tijd dat er meer slachtoffers vallen en de politieke steun voor de missie in Afghanistan afneemt. 'Het artikel in Rolling Stone is nogal ongelukkig, maar het is maar een artikel', zei de NAVO in een verklaring. 'We bevinden ons midden in een conflict en de secretaris-generaal heeft het volste vertrouwen in generaal McChrystal als bevelhebber van de NAVO-troepen en zijn strategie.'

McChrystal zei in het interview onder meer dat hij zich verraden voelde door de man die hem in Afghanistan diplomatiek terzijde moet staan, ambassadeur Karl Eikenberry. In het artikel wordt hij geportretteerd als een eenling die weinig op heeft met belangrijke figuren uit de regering-Obama en die moeite heeft om zelfs zijn eigen soldaten ervan te overtuigen dat zijn strategie kan leiden tot de overwinning.

Stanley McChrystal voerde het bevel over meer dan 130.000 Amerikaanse soldaten en troepen uit 43 andere landen van de NAVO en niet-leden van het Atlantisch Bondgenootschap.


 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees