Woensdag 23 juni (slot)

Bel20 verliest 1,7 procent

TOKIO - De Europese beurzen openen voor de tweede opeenvolgende dag in het rood. De Bel20 index zakte met 1,7 procent tot 2.494,34 punten.

Delhaize (-3,8 %) was de grootste daler na een adviesverlaging bij Bank of America Merrill Lynch.

Ook de financiële aandelen deden het slecht. Ageas zakte 2,2 procent tot 2,04 euro, Dexia zakte 3,2 procent tot 3,22 euro. KBC kon het verlies beperken tot 0,8 procent op 33,01 euro.
Handelaars verwezen naar het ongunstige klimaat voor bankaandelen. "Maandag zei de voorzitter van de Franse centrale bank Christian Noyer dat sommige banken in de eurozone te kampen hebben met financieringsproblemen. Zoiets zindert na."

De woorden van Noyer werden gisteren min of meer bevestigd door de Portugese centrale bank. Die meldde dat de Portugese banken in mei 35,8 miljard euro leenden bij de ECB, ruim dubbel zoveel als in april. Ook de stijgende interbankenrente, het tarief dat banken elkaar aanrekenen voor kortetermijnleningen, wijst op het moeilijke klimaat in de banksector.
Ageas is geen bank, maar heeft wel een grote portefeuille staatspapier van landen uit de europeriferie. En ook dat stond gisteren onder druk.

Op de brede markt zakte het aandeel van de Belgische centrale bank, de Nationale Bank van België 2,3 procent tot 3.740 euro. Het Grondwettelijk Hof verwierp de vraag van Deminor om de wet van 3 april 2009 te vernietigen. Die wet wijzigde het reserverings- en dividendbeleid van de Nationale Bank. Volgens het Grondwettelijk Hof doet de wet geen afbreuk aan de rechten van de private aandeelhouders van de NBB.

Herstel

De Amerikaanse beurs verloor dinsdag al terrein omdat beleggers schrik kregen dat het herstel niet krachtig genoeg is. Die schrik kwam voort uit een rapport waaruit bleek dat de aankoop van nieuwe woningen onverwacht is gedaald in mei, met 19%. De S&P 500 index daalde tot onder zijn 200-daags gemiddelde van ongeveer 1.111 punten, wat volgens technische analisten dan weer de deur openzet naar verdere koersdalingen.

Ook vandaag staat Wall Street in het rood, met rond de middag een verlies van zowat 0,3%. De andere beurzen in Europa gingen 1 à 2% omlaag.

Bekijk het beurzendashboard

Bekijk alle koersen op Chi-X Europe

Obligaties

In Griekenland nam  de druk op de obligatiemarkt vandaag weer fors toe. De spread van Griekse tegenover Duitse staatsobligaties verbreedt tot 7,75 procentpunt, het hoogste peil sinds begin mei.

Ook in andere zuiderse landen neemt de druk weer toe. De Spaanse spread steeg  tot 1,91 procentpunt, de Portugese tot 3,03 procentpunt.

Ondernemers

Het vertrouwen van de Belgische ondernemer is in juni gedaald naar het laagste niveau dit jaar. De ondernemers zijn vooral pessimistisch over hun vooruitzichten, in het bijzonder over de werkgelegenheid.

Het ondernemersvertrouwen daalde in juni voor de tweede maand op rij. De daling vorige maand was de eerste sinds maart vorig jaar. De indicator die het ondernemersvertrouwen meet daalde van -4,9 in mei naar -7,7 in juni, ongeveer het peil van eind vorig jaar.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees