Voorspellers van aardbeving in Fiji opgepakt

WELLINGTON - Twee inwoners van de eilandenstaat Fiji in de Stille Oceaan zijn woensdag opgepakt nadat ze een ernstige aardbeving hadden voorspeld. De media in hoofdstad Suva berichtten dat de twee vooraanstaande inwoners riskeren om vervolgd te worden.

De voorspelling zorgde voor de sluiting van scholen en de annulering van begrafenissen. Uit angst voor een tsunami klommen inwoners naar hogergelegen plaatsen.

Een geestelijke, die de paniek veroorzaakte, en een zakenman, die een aantal toeristische resorts verwittigde voor het aankomende gevaar, werden opgepakt.

Politie-inspecteur Atunaisa Sokomuri zei dat de twee onnodige paniek veroorzaakten. Volgens de nieuwssite Fijivillage.com voorspelden ze dat de eilandenstaat zou getroffen worden door een zware aardbeving om 14.30 uur (4.30 uur in België) woensdag.

Wel een aardbeving


Een aardbeving met een waarde van 5,5 op de schaal van Richter trof de regio van Fiji wel degelijk om 10.16 uur (0.16 uur in België), deelde de Amerikaanse geologische dienst USGS mee. Maar het epicentrum lag meer dan 500 kilometer onder de zee en werd niet gevoeld in Suva.

Het militaire regime zei dat het volgens de regelgeving bij noodsituaties een misdrijf is om geruchten te verspreiden. Ambtenaren werd opgedragen om te gaan werken. Het agentschap voor rampenbeheer zei dat het zich baseert op wetenschap, en niet op voorspellingen, alvorens een nationaal alarm wordt afgekondigd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees